Fitch Ratings on laskenut Suomen luottoluokituksen tasolle AA+, joka on luokitusyhtiön toiseksi paras luokka. Yhtiön mukaan Suomen luokitusnäkymät ovat vakaat. Yhtiö perusteli luokituslaskupäätöstään Suomen heikolla taloustilanteella. Lisäksi Suomen velkataakka on kasvanut.

Fitch Ratingsin lisäksi myös Eurooppaan pessimistisimmin suhtauva Standard & Poor’s on laskenut Suomen luottoluokitusta syksyllä 2014 toiseksi parhaimpaan luokkaan. S&P:n luokitusnäkymät ovat Suomelle negatiiviset, mikä voi johtaa tulevaan luokituslaskuun. Kolmesta suuresta luokitusyhtiöstä Moody’s Investors Service pitää Suomen luottoluokitusta korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Fitch Ratings ei pidä Suomen talouskasvua riittävänä. Suomen bruttokansantuote kasvoi 0,4 prosenttia, mikä on EU:n toiseksi heikointa heti Kreikan jälkeen. Yhtiön luokituspäätökseen vaikutti myös Suomen nopeasti ikääntyvä väestö.

Hyvinä asioina luokituksen kannalta yhtiö pitää Suomen tulevaa eläkeuudistusta ja valtion menokuuria. Yhtiö uskoo myös Suomen vientiteollisuuden saavuttaneen jo pohjakosketuksen.

Henri Myllyniemi