Markkinoilla uskotaan, että Euroopan keskuspankin (EKP) on pakko aloittaa euromaiden velkakirjaostot estääkseen euroalueen luisumista yhä syvemmälle kohti deflaatiota, talouslehti Financial Times kirjoittaa. Tämä näkyy siten, että markkinoilla aiotaan olla askeleen edellä EKP:a ja ostaa velkakirjat ensin. Velkakirjojen arvo on noussut, ja siten korkotaso pudonnut. Tavallisesti korkotason putoamista on suitsutettu, ja kerrottu tämän olevan luottamuksen palautumisen merkki.

Espanjan 10-vuotisen joukkovelkakirjan korko on jälkimarkkinoilla pudonnut 3,24 prosenttiin. Viimeksi korkotaso on jälkimarkkinoilla ollut näin alhainen syyskuussa 2005.

Espanjakin keikahti deflaation puolelle

Markkinoille valtiolainojen imurointi on kuitenkin melko riskitöntä. Perjantaina julkistettujen maaliskuun ennakkotietojen mukaan Espanja keikahti deflaation puolelle. Helmikuun alustavissa luvuissa deflaatiossa oli kolme euromaata, mutta tarkistettujen lukujen valossa deflaatiomaita olikin neljä kappaletta. Saksassa inflaatiovauhti hidastui.

Alempi korkotuotto käy ihan hyvin, jos yleinen hintataso putoaa. Jos taas EKP ryhtyy ostamaan velkakirjoja niin markkinat ovat myyntiasemassa määrittelemässä hintoja. Ainoa tapa, jolla markkinoilla tällaiset ”keinottelijat” voivat hävitä on se, että valtiolainojen korkotaso nousee. Silloin velkakirjojen hintataso putoaa.

Tähän tuskin on vaaraa kuitenkaan joutua, sillä maat musertuisivat aikanaan korkomenojensa alle. EKP on kertonut, että se tekee kaikkensa estääkseen tämän tapahtumasta.

Ylimääräinen likviditeetti piukassa

Markkinoiden odotuksiin EKP:n toimintaan on deflaatiohuolien lisäksi nähtävillä kaksi muutakin syytä: Saksan keskuspankin pääjohtajan Jens Weidmannin aiempaa myötäsukaisemmat lausunnot markkinatoimintaan puuttumiselle ja euroalueen pankkien ylimääräisen likviditeetin hupeneminen.

Ylimääräinen likviditeetti on laskennallinen ja epävirallinen suure, mutta sitä pidetään yhtenä luottolamaindikaattorina. Mikäli likviditeetti hupenee liiaksi, ovat markkinakorot vaarassa nousta.

Koko euroalueen ennakkotiedot maaliskuun kuluttajahinnoista julkaistaan maanantaina. Torstaina EKP pitää kuukausittaisen tiedotustilaisuutensa.

Henri Myllyniemi