Eduskunnassa alkoi tänään Sähkön hinta kuriin -kansalaisaloitteen käsittely. Aloitteessa pyydetään eduskuntaa selvittämään kiireellisesti hintakaton käyttöönottamista sähkön hinnoittelussa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew tiedostaa sähkön hinnan olevan kylmien sääolojen Suomessa elintärkeä teema.

– Se opittiin kantapään kautta viime vuoden energiakriisistä, joka muutti – ei vain suhtautumista – vaan liian monien suomalaisten koko taloustilanteen ja elintason.

– Maaliskuun loppuun mennessä rekisteröitiin yhteensä 1 650 maksamattomista sähkölaskuista johtuvaa maksuhäiriömerkintää. Mahdollisesti jopa kymmenillä tuhansilla kotitalouksilla on edelleen voimassa ylikallis määräaikainen sähkösopimus, Garedew pahoittelee.

Tulevat kriisit huomioitu

Kohtuuhintaisen sähkön tulisi olla kansalaisoikeus, painottaa Garedew.

– Edellinen hallitus teki energiakriisin keskellä vain pikaratkaisuja, joilla pyrittiin helpottamaan kansalaisten arkea siinä hetkessä. Orpon hallitus on huomioinut tulevien kriisien mahdollisuuden jo edeltä, hän muistuttaa.

Kansalaisten huoli on kuultu

Hallitusohjelma pyrkii niin kansallisesti kuin pohjoismaiden ja EU:n tasolla vaikuttamaan siihen, että sähkön hinnoittelumekanismia kehitetään arjen kustannusten ja oikeudenmukaisuuden kannalta oikeaan suuntaan.

– Kansalaisaloitteen allekirjoittaneiden yli 57 000 kansalaisen huoli on kuultu. Talousvaliokunnassa tulemme varmasti perehtymään tähän kansalaisaloitteeseen ja sen ehdottamiin toimiin huolella, Garedew vakuuttaa.

SUOMEN UUTISET