Euroopan parlamentti äänestää tänään täysistunnossa parlamentin ja neuvoston saavuttamasta sovusta Schengenin rajasäännöstön uudistamiseksi. Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen ei ole tyytyväinen uudistukseen ja aikoo äänestää sitä vastaan.

Uudistuksen tavoitteena on selkeyttää sääntöjä ja vähentää väliaikaisesti palautettujen rajatarkastusten määrää Schengen-alueella. Schengen-valtiot voivat vastata vakavaan yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvaan uhkaan, esimerkiksi terrorismiin tai järjestäytyneeseen rikollisuuteen, sallimalla väliaikaiset rajatarkastukset.

Rajapolitiikan uudistus on ujutettu vaalikauden viimeiseen, täyteen ahdettuun täysistuntoon. Uusien sääntöjen mukaan rajatarkastukset voidaan palauttaa sisärajoille vasta viimeisenä keinona. Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen (ECR/ps.) ei ole tyytyväinen uudistukseen ja aikoo äänestää sitä vastaan.

– Parlamentin esittelijä, ranskalainen sosialisti Sylvie Guillaume paalutti rajatarkastuksille kahden vuoden enimmäisajan, mitä voidaan jatkaa vielä yhdellä vuodella, Hakkarainen selvittää. Jäsenvaltiot olisivat valinneet joustavamman, tarveperusteisen lähestymistavan tiukkojen aikarajojen sijaan.

EU:n säännöt tekevät uudistuksesta tehottoman

Lisäksi laajamittaisessa rajat ylittävässä terveyshätätilanteessa, kuten Covid-pandemiassa, komissio voisi sallia rajatarkastuksia rajoitetun ajan.

Uudet säännöt ehdottavat vaihtoehtoisina toimina poliisiyhteistyötä raja-alueilla systemaattisten rajatarkastusten sijaan.

– EU:n säännöt tulevat kuitenkin tässäkin vastaan: poliisitoimet eivät saa vastata rajatarkastuksia eikä viranomaisilla ole samoja toimivaltuuksiakaan, Hakkarainen kuvaa tilannetta.

Jos yhteisten poliisipartioiden haaviin jää laittomia kolmansien maiden kansalaisia, jotka ovat saapuneet suoraan toisesta partioon kuuluvasta EU-maasta, nämä henkilöt voidaan siirtää kyseiseen maahan.

– Tähänkin niin sanottuun siirtomenettelyyn parlamentti onnistui lisäämään suojakeinoja alaikäisille, Hakkarainen tuhahtaa. Menettelyn tehokkuudesta on myös epäilyksiä, Hakkarainen kertoo.

Rajaturvallisuus syytä jättää jäsenmaiden vastuulle

Uudistus sisältää myös säännöksiä tilanteisiin, joissa kolmannet maat yrittävät välineellistää (instrumentalisoida) muuttoliikettä. Siinä määritellään hyväksyttävät menettelyt, mukaan lukien avoimien rajanylityspaikkojen rajoittaminen.

– Parlamentin esittelijä onnistui heikentämään myös välineellistämistä koskevaa tekstiä: näiden maailmanhalaajien toimesta jäsenvaltiot jätetään Putinin ja Lukašenkan kaltaisten ​​diktaattoreiden armoille, europarlamentaarikko havainnollistaa saavutettua sopua.

Uudistuksen siemen kylvettiin jo vuosien 2015-16 siirtolaiskriisissä, mutta viime vaalikaudella sopua uusista säännöistä ei saatu syntymään. Jäsenmaat ovat käyttäneet sisärajatarkastuksia itsenäisesti erilaisten sisäisten uhkien torjuntaan.

– Jos EU ei pysty ideologisista syistä uudistumaan ja vastaamaan tämän päivän uhkiin, jättäisi edes jäsenmaat rauhaan puolustamaan rajojaan ja turvallisuuttaan, Hakkarainen päättää lausuntonsa.

Suomen Uutiset