Tuore ranskalaisten asiantuntijoiden raportti suosittelee, ettei älypuhelimia tulisi olla alle 13-vuotiailla. Asiantuntijoiden mukaan alle 18-vuotiailla ei tulisi olla pääsyä suurimpiin kaupallisiin somepalveluihin, kuten TikTokkiin, Instagramiin tai Snapchatiin.

Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen pitää raporttia erittäin tervetulleena, ja kannattaa rajoituksia kännykän käyttöön sekä somepalveluihin.

– Erittäin toivottu asiantuntijaraportti ja kannatan ehdottomasti rajoja tälle laajamittaiselle ihmiskokeelle nimeltä sosiaalinen media.

Kaikkia haittavaikutuksia ei vielä tiedetä

Koponen on pitänyt älykännyköihin liittyviä ongelmakohtia esillä jo pitkään ja on iloinen, että asiaan liittyvä tutkimusnäyttö lisääntyy jatkuvasti. Raportissa arvostellaan myös someyhtiöiden algoritmien koukuttavuutta.

– Suuret vaikutukset sosiaalisuuteen, vuorovaikutustaitoihin, mieleen ja terveyteen ovat vielä näkemättä. Yhteiskunta kehittyy ja muuttuu, se on selvä, mutta erityisesti lastemme kehityksen kannalta maltti on valttia, kertoo Koponen.

SUOMEN UUTISET