

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Hakkarainen unionin suunnitelmista metsäsektorille: Sahaako EU omaa oksaansa?
Europarlamentin jäsen Teuvo Hakkarainen (ps/ID-ryhmä) jätti komission vastattavaksi kirjallisen kysymyksen EU:n metsäsektorin ylisäätelyn vaikuttavuudesta.
Euroopan komission Fit for 55 –lainsäädäntöpaketti, kestävän rahoituksen taksonomia, uusi EU:n metsästrategia ja biodiversiteettistrategia ovat yhdessä puuttumassa EU:n metsäsektorin toimintaedellytyksiin ennennäkemättömällä tavalla.
Niiden myötä EU vaatii hiilinielujen kasvattamista ja puuttuu muun muassa metsien hoitoon, maankäyttöön sekä raaka-aine- ja energiantuotantoon EU-maissa. Komission ajatuksissa EU:n metsänomistajille voitaisiin jopa maksaa korvauksia metsien talouskäytön lopettamisesta.
– Suunnitelmat ovat jäsenmaita eriarvoistavia, sillä ne iskevät erityisesti metsäisten maiden taloudelliseen ja sosiaaliseen kestävyyteen, Teuvo Hakkarainen sanoo.
Tuotanto siirtyy muualle
Suunnitelmat ovat myös ristiriidassa esimerkiksi EU:n kiertotaloustavoitteiden ja uusiutuvan energian käyttötavoitteen kanssa. Lisäksi yhtenä suurena heikkoutena on, ettei hiilinielujen tilaa globaalisti huomioida.
Hakkarainen epäilee, että EU sahaa omaa oksaansa ja kiristyvien pykälien myötä tuotanto siirtyy sinne, missä vastaavia pykäliä ei ole tai ainakaan niistä ei piitata.
– Miten komissio voi varmistaa, etteivät EU:n metsien hakkuukiellot korvaudu vastaavilla hakkuilla EU:n ulkopuolella, kun puupohjaisten tuotteiden ja bioenergian kysyntä säilyy tai jopa kasvaa tulevaisuudessa?
Suomi kantaa muiden taakkoja
Hän kysyy myös, miten aiotaan varmistaa, ettei muiden EU-maiden tai sektoreiden fossiilisia päästöjä kateta metsäisten maiden kustannuksella, jolloin edes EU:n omat ilmastotavoitteet eivät toteutuisi.
– Vaarana on, että metsäiset maat, kuten Suomi, joutuvat kantamaan muidenkin edestä kohtuutonta ja järjetöntä ilmastotavoitetaakkaa, hän toteaa.
Hakkarainen ei usko, että komissiolla olisi käsitystä siitä, millaisia tappioita nämä suunnitelmat voivat toteutuessaan aiheuttaa esimerkiksi Suomelle:
– Onko komissio arvioinut suunnitelmiensa aiheuttamien, yhteen laskettujen taloudellisten tappioiden kokoluokkaa metsäisille jäsenmaille?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hakkuukiellot ylisääntely metsänomistajat metsäpolitiikka ilmastotavoitteet Suomi Teuvo Hakkarainen EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hakkarainen: Suomen toimivalta metsäasioissa on turvattava

Ranne: Ilmastopaniikki ei pelasta, vaan tuhoaa perusoikeudet

Tavio: On tullut aika lopettaa EU:n hännystely – ”Suomea mätkitään taas uusilla vaatimuksilla”

Suomen ajettava EU:ssa häpeämättä omaa etuaan – Mäkelä: “EU:n tulee olla vahvojen itsenäisten kansallisvaltioiden liitto”

Simula ihmettelee ympäristöministeriön uutta luonnonsuojelulakia: ”Pakkosuojelu uhkaa suomalaisten omistamia metsiä”

Maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset: Avohakkuukielto vaikuttaisi heikentävästi metsäteollisuuden kilpailukykyyn

Hakkarainen kysyi EU-komissiolta metsäsektorin ylisääntelystä: ”Jään odottamaan tulevaa tiedonantoa”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.