Kaksoiskansalaisuusjärjestelmästä on luovuttava, koska se herättää kysymyksiä henkilön lojaliteetista tiukoissa tilanteissa, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo.

Perussuomalaiset esittää muutoksia Suomen kansalaisuuspolitiikkaan. Nykyisin lainsäädäntö mahdollistaa henkilön olevan samanaikaisesti kahden maan kansalainen.

– Perussuomalaisten mukaan henkilön olisi jatkossa luovuttava aiemmasta kansalaisuudestaan kun hän saa Suomen kansalaisuuden, Jussi Halla-aho sanoi tänään Työmiehen tuumaustunnilla.

Kaksoiskansalaisuus on ollut Suomessa mahdollista vuodesta 2003 saakka. Tällä hetkellä Suomessa asuu lähes 90 000 henkilöä, joilla on sekä synnyinmaansa että Suomen kansalaisuus. Suurin kaksoiskansalaisten ryhmä ovat venäläiset, joita Suomessa asuu noin 30 000 henkeä.

Kansalaisuuden pitäisi osoittaa henkilön sitoutumista suomalaisuuteen

Perussuomalaiset esittää paluuta ennen vuotta 2003 vallinneeseen tilanteeseen, eli kaksoiskansalaisuudesta luopumista. Halla-ahon mukaan se merkitsisi samalla Suomen kansalaisuuden saamisen ehtojen tuntuvaa kiristämistä.

– Suomen kansalaisuuden pitäisi samalla osoittaa henkilön sitoutumista suomalaisuuteen. Kaksoiskansalaisuus on hyvin ongelmallista etenkin venäläisten kohdalla, koska se herättää aiheellisia kysymyksiä henkilön lojaliteetista valintatilanteissa.

– Kyse ei ole pelkästään henkilön omasta lojaliteetista vaan siitä, miten Venäjän johto katsoo näitä ihmisiä. Venäjän doktriinin mukaan Venäjä puolustaa omia kansalaisiaan riippumatta siitä, missä nämä asuvat. Venäjä myös odottaa ja edellyttää kansalaisiltaan uskollisuutta synnyinmaataan kohtaan, Halla-aho muistutti.

Kokoomus vastustaa venäläisten maakauppojen rajoittamista

Halla-aho sanoi pitävänsä itsestään selvänä, etteivät Venäjän kansalaiset voisi jatkossa toimia maanpuolustuksen kannalta herkissä viroissa. Toisenlaisiakin näkemyksiä on äskettäin esitetty.

– On hyvin mielenkiintoista, että kokoomus ja sisäministeri Kai Mykkänen eivät pidä tällaisia rajoituksia tarpeellisena.

Halla-aho nosti esille myös viranomaisten laajan operaation Paraisilla, jonka seurauksena julkiseen keskusteluun on taas noussut kysymys ulkomaalaisten, etenkin venäläisten tekemistä maakaupoista strategisesti tärkeissä kohteissa.

Ongelma ratkaistavissa tiukalla vastavuoroisuusperiaatteella

Kansalaiset ovat seuranneet tilannetta huolestuneina.

– Perussuomalaiset ovat johdonmukaisesti ja pitkään vaatineet rajoituksia ulkomaalaisten maakauppoihin. Venäjän kohdalla ongelma olisi ratkaistavissa tiukalla vastavuoroisuusperiaatteella: suomalaiset eivät voi ostaa maata Venäjältä, eikä venäläistenkään pidä voida ostaa maata Suomesta.

– Rajoitusvaatimuksia on nyt alkanut kuulua moneltakin suunnalta. Mielenkiintoista on jälleen, että juuri kokoomus, opetusministerinsä Sanni Grahn-Laasosen suulla on vastustanut maakauppojen rajoittamista, Halla-aho sanoi.

Hän viittasi Grahn-Laasosen blogikirjoitukseen, jossa ministeri esittää, että maakauppojen kieltäminen venäläisiltä olisi rasismia.

SUOMEN UUTISET