Gallup-trendit – perussuomalaisten ja vihreiden kasvu muiden kustannuksella – kertovat poliittisen kentän kaksinapaistumisesta, Jussi Halla-aho analysoi Facebook-seinällään. Suomen Uutiset kertoi tuoreesta puoluekannatusmittauksesta, jonka mukaan perussuomalaiset ja vihreät ovat kasvussa ja muut suuret puolueet yhä laskusuhdanteessa.

Vaikka vihreät ovat vielä kokoomuksen ja demareiden takana, he ovat trendsettereitä ja todellisia tahtipuikon heiluttajia niin hallituksessa kuin liberaalissa kentässä muutenkin, Halla-aho väittää.

– Vihreiden imago on liian radikaali ja hörhö monille äänestäjille, minkä vuoksi nämä mieluummin (toistaiseksi) äänestävät kokoomusta, demareita tai kepua, mutta koska kyseiset puolueet pyrkivät kaikessa jäljittelemään vihreitä ja komppaavat näiden ideoita, vihreät ovat paljon kokoaan suurempi vaikuttaja.

Suomen Uutiset kirjoitti kaksi vuotta sitten kokoomuksen aatteellisesta ajelehtimisesta vihervasemmalle. Kokoomuslähteet kertoivat, että vihreys koettiin 2000-luvun alussa nousevana megatrendinä, jossa kokoomuksen tulee olla mukana.

Jäljittely ja kevytversion tarjoaminen ei yleensä politiikassa toimi kovin hyvin, Halla-aho toteaa. Ilmiö tunnetaan politiikan tutkimuksessa nimellä issue ownership.

Perässähiihtäjät menettävät kannatustaan sekä vihreille että perussuomalaisille

– Myötäilemällä vihreitä muut puolueet tunnustavat vihreiden agendan oikeaksi mutta ajavat sitä kömpelömmin kuin vihreät. Tämän vuoksi ne menettävät kannatustaan sekä vihreille että toisesta laidasta perussuomalaisille.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset ovat ainoa vastavoima liberaalille ryväkselle, jossa vihreillä on suvereeni aloite ja yliote.

– Kaikki muut puolueet ajavat vihreiden juttuja: haittamaahanmuuttoa, islamisaatiota, kansallisvaltion alasajoa, radikaalia feminismiä, sensuuria ja mielipidevainoa sekä muuta turmiota.

Halla-aho epäilee, että vihreiden nousu kepun ja kohta demareidenkin ohi muuttaa henkisiä asetelmia hallituksen sisällä.

– Paniikkireaktiot varsinkin kepun suunnalta ovat todennäköisiä, jos (kun) trendi jatkuu.

Suomen Uutiset