Perussuomalaisten kannatuksen kasvutrendi ei taittunut kesälläkään. Helsingin Sanomien tilaaman, TNS Kantarin toteuttaman gallupin perusteella perussuomalaisia äänestäisi nyt 20,7 prosenttia suomalaisista eli 1,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin kesäkuussa.

Kokoomuksen kannatus on laskenut 16,7 prosenttiin, eli ero Jussi Halla-ahon johtamiin perussuomalaisiin on jo neljä prosenttiyksikköä. Sdp (16,5 prosenttia) on myös alamäessä, eikä keskustakaan (12,2 prosenttia) ole pystynyt oikaisemaan syöksykierrettään.

Perussuomalaisten luontainen vastavoima vihreät sen sijaan nosti kannatustaan eduskuntavaaleja edeltävälle tasolle ja ohitti keskustan. Nyt vihreitä kannattaa 14 prosenttia suomalaisista.

Hallituksella enää niukan enemmistön tuki

Pääministeri Antti Rinteen johtamalla hallitusviisikolla on enää 55,3 prosentin luottamus.

Perussuomalaisten kannatusnousu viime heinäkuuhun verrattuna oli poikkeuksellinen. Vuosi sitten PS-kannatus oli 7,8 prosenttia. Nousua on siis 12,9 prosenttiyksikköä.

PS-kannatuksen kasvu heijastuu kokoomuksen puheenjohtajakisaan

Talouselämä spekuloi jo sillä, että nykyiselle vaihtoehtoinen hallituspohja olisi perussuomalaiset, kokoomus, keskusta ja kristillisdemokraatit. Sen yhteenlaskettu kannatus on nyt melkein sama kuin Rinteen hallituksella, vähän alle 55 prosenttia.

Talouselämän analyysin mukaan Petteri Orpon johtama kokoomus ei todennäköisesti koskaan lähde Halla-ahon yhtiömieheksi hallitukseen.

– Jos persujen suosion kasvu jatkuu, kokoomuksen ensi kesän puoluekokouksessa Orpo saanee kuitenkin haastajan, joka jakaa Halla-ahon huolet: maahanmuutto, maahanmuutto ja vihreät, Talouselämä-lehti ennakoi.

Suomen Uutiset