

Keskustan Katri Kulmuni ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho SuomiAreenan puheenjohtajatentissä Allas sea poolilla Helsingissä 15. heinäkuuta 2020. / LEHTIKUVA
Halla-aho painotti: Suomi voi kieltäytyä osallistumasta 750 miljardin EU-elvytykseen – ”Jospa tuettaisiin suoraan suomalaista teollisuutta, eikä lähetettäisi rahoja Italian kautta”
Eduskuntapuolueiden johtajien mielipiteet jakautuivat jyrkästi MTV:n eilisessä puheenjohtajatentissä koskien EU:n 750 miljardin euron elvytysrahastoa. Vain perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja kristillisdemokraattien Sari Essayah ovat sitä mieltä, että Suomen tulisi jäädä paketin ulkopuolelle. Halla-ahon mukaan suomalaista teollisuutta pitäisi tukea suoraan eikä lähettää rahoja Italian kautta. -Olisi todella kummallinen ajatus, että Espanja tai Italia käyttäisivät Suomelta saamansa rahat ostaakseen suomalaisia vientiteollisuuden tuotteita, Halla-aho sanoi.
Halla-aho muistutti, että Suomi voi yksinkertaisesti vain kieltäytyä osallistumasta järjestelyyn.
-Suomihan pystyy estämään koko järjestelyn luomisen. Siinähän on paljon ongelmia: Yksi on se, että se rikkoo EU:n omia sääntöjä koska EU rahoittaisi omaa toimintaansa lainarahalla. Siinä jäsenmaille luodaan yhteisvastuu toisten jäsenmaiden veloista. EU:n perussopimukset yksiselitteisesti kieltävät sen.
Halla-aho korosti, että elvytysrahastossa ei ole järkeä suomalaisten kannalta.
-Tällä ei ole mitään tekemistä suomalaisen viennin kanssa, siis jos me lähdemme rahoittamaan Italian kansallista koronaelpymistä tai rahoitamme espanjalaisten perustuloa.
Elvytyksestä avautumassa pysyvä elementti
Essayahin mielestä Suomen pitäisi nyt esittää, että rahasto muutettaisiin sellaiseksi, että siihen osallistuvat vain halukkaat.
-Myös monet asiantuntijat, kuten Vesa Vihriälä ovat todenneet, että rahastoa pitäisi lähteä viemään eteenpäin siten, että siihen osallistuvat vain ne, jotka haluavat. Varmaan ainakin Saksalle olisi tärkeää, että Italia pysyy kunnossa ja Ranskan pankit pysyvät pystyssä, Essayah sanoi.
Hän jatkoi, että Suomi voisi käyttää Suomen omiin sisämarkkinoihin sen 13 miljardia, mikä nyt on menossa EU-elvytykseen. Essayah myös varoitti, että elvytyksestä on avautumassa uusi velkaelementti, jota tultaisiin käyttämään jatkossakin, vaikka järjestelyn pitäisi olla kertaluontoinen.
-Tässä tehdään rakennelmaa, jonka kautta tultaisiin ottamaan jatkossakin yhteistä velkaa. Sen lisäksi ollaan myös avaamassa verotusoikeutta EU:lle, siellähän valmistellaan jo digiveroa ja muoviveroa ja erilaisia ilmastoveroja.
Keskustan Kulmuni näennäisen kriittinen
Hallituspuolue keskusta kannattaa elvytysrahastoa. Puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni pyrki kuitenkin esiintymään kriittisenä elvytysrahastohanketta kohtaan.
-Tämmöinen se paketti ei voi olla. Sen täytyy olla lyhyempi ja lainapainotteisempi. Jos se on tällainen kuin on esitetty, niin Suomi ei hyväksy pakettia, Kulmuni sanoi.
Keskustajohtaja pyrki haastamaan Halla-ahoa sillä, että Suomen viennistä 60 prosenttia menee Euroopan markkinoille.
-Mitä sinä sanot kemiläisille ja imatralaisille tehdastyömiehille ja naisille, jotka menettäisivät työnsä sen takia, että eurooppalainen vienti ei vedä Suomessa, Kulmuni kysyi Halla-aholta.
-Olisi todella kummallinen ajatus, että Espanja tai Italia käyttäisivät Suomelta saamansa rahat ostaakseen suomalaisia vientiteollisuuden tuotteita. Toki Saksalla on rationaalinen intressi pitää Espanjaa ja Italiaa pystyssä, koska joka toinen auto Italiassa ja Espanjassa on saksalainen. Suomella ei ole vastaavaa intressiä sinne. Keskustalla näyttää nyt olevan kova rahan lapioimisen himo, Halla-aho vastasi.
-Olemme mieluummin suomalaisen kuin kiinalaisen teollisuuden puolella, Kulmuni yritti.
-Jospa sitten tuettaisiin suoraan suomalaista teollisuutta, eikä lähetettäisi rahoja Italian kautta, Halla-aho sanoi.
Demareilta ja vihreiltä tuttuja selityksiä EU- yhteisvastuusta
Pääministeri Sanna Marinia (sd) puheenjohtajatentissä tuurannut puoluetoveri, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari lausui monesti kuullut selitykset sen puolesta, että Suomen kannattaisi kanavoida rahaa EU-elvytykseen.
-Jos Eurooppa ei elvy, niin Suomikaan ei elvy. Tämä on tosiasia. Euroopan ja Suomen pitää nousta tästä. Suomalainen teollisuus tarvitsee tätä, Skinnari lausui elvytysrahaston puolesta.
Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan Suomen kannattaa ”tehdä yhteistyötä” niiden kanssa, joiden kanssa se on järkevää. Vihreät kannattavat myös EU-elvytystä.
Myös Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan eurooppalaista elvytystä tarvitaan. Kokoomus siis tukee elvytysrahastoa. Orpo sanoi olevansa varma siitä, että elvytysrahasto toteutuu. Orpokin tosin pehmensi puheitaan vaatimalla, että Suomen hallituksen pitäisi neuvotella paremmat ehdot.
Liike Nytin Harry Harkimo moitti sekä elvytysrahastoa että Suomen hallituksen toimintaa epämääräiseksi.
-Täällä puhutaan että pitää saada muutoksia, mutta kukaan ei kerro mitä ne muutokset ovat. Hallitus ei kerro, mitä se haluaa eikä hallitus kerro, paljonko elvytyksestä pitää olla suoraa apua ja paljonko lainaa, Harkimo päivitteli.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


“Nuuka nelikko” vastustaa EU-elvytysrahaston jättimäistä rahalahjaa etelän maille – miksi Suomi hairahtui pois tästä joukosta?

VM:n ex-ylijohtaja arvioi erittäin kriittisesti EU-elvytysrahastoa ja EU-veroja – “Lopputuloksena hallitsematon byrokratia, viimeiseen pisaraan puristettu veronmaksaja, palkansaaja ja yrittäjä”

Hallituksen sekoilu työllisyystoimista päättämisen aikatauluista jatkuu edelleen – Halla-aho puhui vientiteollisuuden puolesta: “..tätä siellä vihreällä laidalla ei aina tahdota ymmärtää”

Immonen elpymispaketista: EU-oikeuspalvelu ei ole riippumaton laillisuusvalvoja, hallitus velvollinen ottamaan huomioon perustuslakivaliokunnan valtiosääntöiset huomautukset

Jani Mäkelä EU-elvytyspaketista: Koko paketti on hylättävä – paketin vastuut “hävittäjähankintojen luokkaa”

Sanna Antikainen: Tiedossa maksajan rooli, Suomen uskallettava sanoa EU-neuvotteluissa “ei”

Suomen pääministeri Marinilla tiukka paikka: Suomen pitäisi velkaantua lahjoittaakseen rahaa Italiaan, jotta Italia pysyisi jatkossakin tuettavien maiden joukossa

Taloustieteen dosentti Malinen ruotii keskustan puheenjohtajavaaleja: “Kuinka tyhminä poliitikot meitä oikein pitävät?”

Purra: Vihreän elvytyksen sijaan pitäisi puhua vihreästä tainnutuksesta – ”Päätökset kohdistuvat palkansaajien rahapussiin siten, että asumisen, autoilun ja lämmityksen kustannukset kohoavat”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.