Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra linjaa, että Suomen ei tulisi pyrkiä kilpailijamaitaan kunnianhimoisempiin ilmastotoimiin, vaan pysytellä ilmastopolitiikassa keskitasolla. – Silloin ei tehtäisi panostusvirheitä eikä suosittaisi teknologioita, jotka vanhenevat nopeasti. Ylipäätään meillä olisi samalla mahdollisuus oppia muiden maiden tekemistä virheistä.

Sanna Marinin hallituksen maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka nostaa autoilun ja asumisen hintaa, ruoan hintaa, muun liikkumisen hintaa, yrittämisen hintaa ja teollisuuden hintaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toteaa, että perussuomalaisille riittäisi jo vähempikin kunnianhimo.

– Me emme näe hyvänä sitä, että Suomi haluaa olla kunnianhimoisempi kuin oleelliset kilpailijamaansa tai kunnianhimoisempi kuin Euroopan unioni. On muistettava, että jo nyt Suomi on merkittävästi onnistunut vähentämään omia päästöjään, Purra sanoo.

Onko ilmastotoimien vaikuttavuus jo toissijaista?

Purra huomauttaa, että ilmastokunnianhimosta seuraa merkittävästi kustannuksia veronmaksajille, joten perussuomalaisille riittäisi hieman vähempikin kunnianhimo.

– Myös erilaisten teknologioiden kannalta olisi järkevämpää pysytellä ilmastopolitiikassa keskitasolla. Silloin ei tehtäisi panostusvirheitä eikä suosittaisi teknologioita, jotka vanhenevat nopeasti. Ylipäätään meillä olisi samalla mahdollisuus oppia muiden maiden tekemistä virheistä.

– Toissijaista Suomen uskottavassa ilmastopaketissa tuntuu olevan se, onko toimilla edes minkäänlaista vaikutusta itse ilmastonmuutokseen. Koska eihän niillä ole. Suomen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on runsaan promillen luokkaa. Poliittisille toimille on luonteenomaista, että niitä tulee tehdä, olipa niillä mitään vaikutusta tai ei.

Miksi hintalapusta ei edes keskustella?

Purra ei voi käsittää, miksi ilmastotoimien hintalappu ei ole edes puheenaihe.

– Ikään kuin sähköautot, tuulivoima, hiilinielut, kuntien Hinku-hankkeet ja päästökauppa eivät maksaisi mitään. Ilmastopolitiikan toimien rahat eivät kuitenkaan tule jostakin maagisesta vihreästä pankista vaan suomalaisilta veronmaksajilta, työssä käyviltä ihmisiltä ja yrittäjiltä. Suomessa kaikkien muiden puolueiden hämäävä puhe pyrkii hämärtämään tätä päivänselvää tosiasiaa.

– Suomen maailman kunnianhimoisimman ilmastopolitiikan taustalla vaanii vielä EU:n ilmastopaketti, joka toteutuessaan mahdollistaa jälleen suomalaisten rahan ryöväämisen muiden maiden asukkaiden hyväksi. Perussuomalaiset kuitenkin on veronmaksajan puolella. Me ihan oikeasti haluamme keventää verotusta, kaventaa verokiilaa ja lisätä palkansaajan ostovoimaa, Purra sanoo.

Vihreä ilosanoma vaimentumassa

Perussuomalaiset irtautui vuonna 2018 silloisen pääministeri Juha Sipilän (kesk) koolle kutsumasta ilmastotyöryhmästä, jossa kaikki muut puolueet julistivat pidäkkeetöntä ja vailla mittakaavaa olevaa vihreää ilmastosanomaa.

– Meidän kantamme eivät saaneet minkäänlaista tukea edes keskustalta tai kokoomukselta. Kävelimme tuolloin neuvotteluista ulos, ja muut puolueet kirjasivat maailman kunnianhimoisimman ilmastopolitiikan tavoitteet tätä hallituskautta ohjaamaan, Purra sanoo.

Sittemmin kokonaistilanne on hieman muuttunut, sillä perussuomalaisilla on ollut valtaa poliittisen energian ja yhteiskunnallisen keskustelun ohjaamisessa.

– Yhtäältä olemme pakottaneet muut puolueet ottamaan kantaa asioihin, toisaalta ne joutuvat joko imitoimaan meitä tai asettumaan selvästi meitä vastaan. Ilmastorealismin perään huutelevat yksittäiset edustajat jo muutamasta muustakin puolueesta.

Mediassa manataan maailmanloppua

Myös mediasta löytää nykyään usein kannanottoja ilmastopolitiikan ylilyönteihin ja vihreän pakkovallan huvittavuuksiin liittyen. Poikkeuksena tästä on Yleisradion tarjonta.

– Yleisradio jatkaa pääuutisissaan maailmanlopun yksipuolista manaamista, kuten viimeksi viikonloppuna, Purra huomauttaa.

SUOMEN UUTISET