

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Hallituksen kallis ja tehoton suurhanke etenee – Purra: Tavoite hyvä, keinot väärät
Hallintovaliokunta päätti tänään kokouksessaan oppivelvollisuuden laajentamista koskevasta lausunnosta. Valiokunnan perussuomalaiset jättivät siihen eriävän mielipiteen. Asia on edelleen kesken perustuslakivaliokunnassa ja sivistysvaliokunnassa.
– Hallituksen esityksen työllisyyteen, osaamiseen ja oppimiseen liittyvät tavoitteet ovat tietenkin sinänsä kannatettavia. Valitettavasti emme usko, että niitä tullaan uudistuksen myötä kuitenkaan saavuttamaan, varsinkaan kun kouluissa muutenkin on yhä kasvavia haasteita, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.
Perussuomalaisten mukaan keskeinen ongelma on siinä, että peruskoulu ei enää takaa riittäviä valmiuksia toisen asteen opiskeluun. Seurauksena on osaamisvajeita, toisen asteen tutkinnon keskeyttämisiä ja syrjäytymistä etenkin ammatillisen koulutuksen puolella.
Tilalle osaamistakuu
Perussuomalaiset ovat vaatineet tilalle osaamistakuuta.
– Silloin toiselle asteelle ei päätyisi nuoria, joilla ei ole minkäänlaisia edellytyksiä selvitä siellä, joko taitojensa tai muiden haasteidensa takia. Asiantuntijakuulemisissakin esitetyt ammatillisen koulutuksen keskeyttämisasteet ovat hälyttäviä, eikä näiden taustalla olevia ongelmia ole valitettavasti mahdollista ratkaista oppivelvollisuutta mekaanisesti laajentamalla, toteaa hallintovaliokunnan jäsen Jussi Halla-aho.
– Lisäksi oppivelvollisuuden laajentaminen ja toisen asteen maksuttomuus vaativat niin merkittäviä taloudellisia resursseja, että monet asiantuntijat pelkäävät uudistuksen tarkoittavan esimerkiksi ammatillisessa koulutuksessa olevien ongelmien edelleen kärjistymistä. Hallitus keskittyy näihin selvästi vähemmän kuin olisi syytä, sanoo valiokunnan kolmas perussuomalainen, Mauri Peltokangas.
Perussuomalaisten mielestä ne määrärahat, jotka menevät oppivelvollisuushankkeeseen, pitäisi ohjata perusopetuksen ja sen rakenteiden kehittämiseen, riittävien jatko-opiskeluvalmiuksien hankkimiseen perusopetuksessa, opinto-ohjaukseen sekä opiskeluhuoltoon ja muihin nuorille suunnattuihin sosiaali- ja terveystoimen palveluihin.
– Myös ammatillisen koulutuksen opettaja- ja lähiopetuspulaan ja muihin ongelmiin tulee keskittyä, jos halutaan, että oppivelvollisuuden laajentamisesta olisi hyötyä. Tarkoitushan on, että koulusta pääsisi ulos osaavia nuoria, joita yritykset voivat palkata. Välillä tuntuu, että ammatillisen koulutuksen yleiset tavoitteet ovat jossakin aivan muualla, esimerkiksi kotouttamisessa tai aikuisten opettamisessa, Purra ihmettelee.
Maksuttomuudessakin ongelmia
Toisen asteen maksuttomuuden sijaan asiaa tulisi perussuomalaisten mielestä lähestyä perheiden tarpeiden mukaan kohdennetusti, esimerkiksi tulosidonnaisen oppimateriaalituen kautta. Muussa tapauksessa kyse on jopa tulonsiirrosta hyväosaisille, mitä ei voida pitää tarkoituksenmukaisena.
– Lisäksi on syytä huomata, että mikäli toisen asteen maksuttomuus toteutuu ilman erityisesti lukiokirjojen hintoihin puuttumista, tulevat hankkeen kokonaiskustannukset entisestään kasvamaan, perussuomalaiset sanovat.
Kustannukset on aliarvioitu
Useat asiantuntijat totesivat valiokunnan kuulemisissa, että hankkeeseen esitetyt resurssit ovat selvästi alimitoitettuja, ja uudistuksesta aiheutuvat todelliset kustannukset tulevat olemaan hallituksen esityksessä arvioitua olennaisesti korkeammat.
Valiokunnan saaman selvityksen mukaan uudistuksen vuotuiset kokonaiskustannukset esimerkiksi Helsingissä tulevat olemaan jopa 40 prosenttia suuremmat kuin hallituksen esityksessä arvioidaan.
– Tämä tietenkin entisestään heikentää mahdollisuuksia saavuttaa hankkeelle asetettuja tavoitteita. Tässä on selvä riski, että jos ja kun uudistus toteutetaan aliresursoituna, kunnat ja koulut joutuvat hakemaan säästöjä muualta, esimerkiksi vähentämällä opetuksen määrää ja tukitoimia sekä kasvattamalla opetusryhmien kokoja. Tällöin kunnianhimoinen koulutusuudistus tarkoittaakin koulutusleikkausta, Purra pelkää.
– Tällaisen hankkeen toteuttaminen ylipäätänsä vallitsevassa talouden kriisitilanteessa ei ole järkevää, kun otetaan huomioon, että monilla kunnilla on ollut vaikeuksia selviytyä lakisääteisistä tehtävistään koulutuspalveluissa jo ennen koronakriisiä.
Kuntien tehtäviä ei pidä lisätä
Perussuomalaisten mielestä olisi parempi keskittyä turvaamaan olemassa olevat palvelut ja niiden rahoitus, ei lisäämään kuntien tehtäviä ja velvoitteita.
– Nykyisessä peruskoulu- ja ammatillisen koulutuksen järjestelmässä todella riittää korjattavaa ilman uusia kunnianhimojakin, valiokunnan perussuomalaiset toteavat.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- oppivelvollisuuden pidentäminen hallintovaliokunta eriävä mielipide kustannukset palvelut Mauri Peltokangas Riikka Purra Kunnat perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Hallitus siirtää kaiken vastuun tuleville hallituksille – “Rahaa riittää kyllä jaettavaksi ideologisiin hankkeisiin, mutta vaikuttavat työllisyystoimet puuttuvat”

Purra: Oppivelvollisuuden pidentäminen on tulonsiirto hyväosaisille ja koulutusleikkaus

Reijonen: Opettajatkin kauhuissaan hallituksen tasapäistävästä oppivelvollisuusuudistuksesta

Oppivelvollisuusiän nosto eduskuntaan – Purra: Todellisia koulun ja osaamisen ongelmia ei haluta tunnistaa

Sivistysvaliokunnan perussuomalaiset: Kouluissa tulee huolehtia suomalaisten tapojen, arvojen ja kulttuurin ylläpitämisestä ja edistämisestä

Antikainen: Oppivelvollisuuden pidentäminen kuopattava – lisärahaa tukiopetukseen

Perussuomalainen Helsingin valtuustoryhmä: Toisen asteen koulutuksen maksuttomuutta lykättävä

Antikainen: Demarien väitteet oppivelvollisuusiän noston työllisyysvaikutuksista ovat humpuukia

Reijonen huolissaan oppivelvollisuusiän nostamisesta: Elämänhallinnan tai mielenterveyden ongelmia ei korjata koulupakolla
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.