

LEHTIKUVA
Hallitus korjaa koulutuspolitiikassa tehtyjä virheitä
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela tervehtii ilolla hallituksen politiikkaa peruskoulutuksen ja perustaitojen vahvistamiseksi. Orpon hallitus tekee lukuisia toimia, joilla paikataan koulutuspolitiikassa vuosien saatossa tehtyjä virheitä, joiden seurauksena Pisa-tulokset ovat laskeneet ja nuorten osaamistaso ja elämänhallintataidot romahtaneet.
– Kritisoin viime kaudella useasti silloisen hallituksen päätöstä pidentää oppivelvollisuutta ja tehdä toisesta asteesta maksutonta. Mielestäni siinä tehtiin ratkaisuja väärässä järjestyksessä ja rahoitusta kohdennettiin huonosti. Pohja olisi pitänyt laittaa ensin kuntoon, Jari Koskela sanoo ja jatkaa:
– Peruskoulustamme on valitettavasti päässyt etenemään nuoria vailla aitoa osaamistasoa ja tätä vajetta on toisella asteella jouduttu paikkaamaan. Tämä on kuormittanut kohtuuttomasti toisen asteen opettajia ja ollut oppilaidenkin kannalta enemmän vajaavaista sosiaalipolitiikkaa kuin koulutuspolitiikkaa.
Kouluille enemmän toimivaltuuksia
Hallitus tähtää toimillaan oppimistulosten sekä koulutustason nousuun. Peruskoulutuksen vahvistamiseen satsataan hallituskaudella 200 miljoonaa pysyvää rahoitusta. Myös toisen asteen opinto-ohjaukseen panostetaan.
– Merkittävä parannus peruskoulutukseen on myös tulevat lainsäädäntömuutokset, joilla kouluille annetaan nykyistä laajempia toimivaltuuksia rajoittaa puhelinten käyttöä koulupäivän aikana. Liiallisen digilaitteiden käytön sekä oppimistulosten laskun välillä on selkeä yhteys. Itse kukin varmasti on huomannut älylaitteiden käytön heikentävän keskittymiskykyä, Koskela muistuttaa.
Koskela pitää tärkeänä, että peruskoulutukseen tehtävien panostusten lisäksi vahvistetaan varhaista puuttumista sekä harjoitetaan perhemyönteistä ja perheitä tukevaa politiikkaa, jotta syrjäytymiskehitykset saadaan parhaiten ennaltaehkäistyä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- osaamistaso älylaitteet Pisa-tulokset toimivaltuudet ennaltaehkäisy perusopetus sosiaalipolitiikka Jari Koskela Syrjäytyminen hallitus koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitusohjelma parantaa kirjallisuuden asemaa ja lisää lukuintoa – ”Kun lukemisen määrä on laskenut hälyttävälle tasolle, niin hallitus vahvistaa lasten ja nuorten lukuharrastusta”

Hallitus ottaa kiusaamisen tosissaan ja puuttuu siihen tiukasti – maahanmuuton rajoitukset tulevat myös estämään tilanteen kärjistymistä kouluissa

Hallitus vahvistaa perusopetusta vaalikauden aikana 200 miljoonalla – korkeakoulutukseen tulossa lisää aloituspaikkoja

Hallituksen tavoite on lisätä pelkän peruskoulun varassa olevien opiskelua ja työllistymisedellytyksiä

Seppänen huolissaan ääri-islamilaisen uskonnon tunnustuksellisesta opetuksesta kouluissa: ”Ääri-islamistinen opetus kouluissa heikentää Suomen turvallisuutta”

Kouluruokailun piirissä on maailmalla jo 418 miljoonaa lasta

Koponen: Alaikäisten opiskelijoiden lainataakka tulisi ottaa tarkastelun kohteeksi

Huhtasaari huolissaan nuorten syrjäytymisestä: Rajaton lapsi on turvaton lapsi
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää