Perussuomalaisten kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen jätti ministerille kirjallisen kysymyksen alaikäisten, erityisesti ammatillisten opiskelijoiden lainataakasta.

Vuonna 2022 ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevista 16—19-vuotiaista eli vajaasta sadasta tuhannesta opiskelijasta 11 383 oli opintovelallisia ja keskimääräinen lainasumma oli 4 993 euroa.

– Suomessa ollaan siis tilanteessa, jossa osa oppivelvollisista on joutunut ottamaan lainaa, että saa opintonsa suoritettua. Tähän olisi kyllä hyvä saada muutos, sanoo Ari Koponen.

Kun oppivelvollisuus on ulottunut toiselle asteelle, niin Koposen mukaan osa erityisesti ammatillisista opiskelijoista on joutunut vaikeaan tilanteeseen. Osa saattaa joutua muuttamaan täysin uuteen kuntaan opiskelemaan jo hyvin nuorella iällä, eikä toimeentulotukea voi saada ilman, että on nostanut opintolainaa.

Alaikäiset huomioitava opintotukiuudistuksessa

– Opintolainasta ei makseta korkeakoulujen tapaan minkäänlaista hyvitystä. Kaikissa oppilaitoksissa ei lisäksi ole asuntoloita, eikä alaikäinen ole oikeutettu asumistukeen, kertoo Koponen.

Koponen kysyy ministeriltä, kuinka huomioidaan alaikäisten, erityisesti ammatillisten opiskelijoiden rooli opintotukijärjestelmässä. Koponen näkee, että viimeistään opintotuen kokonaisuudistusta tehtäessä pitäisi paremmin huomioida alaikäiset, erityisesti ammatilliset opiskelijat.

Suomen Uutiset