Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi myöhään yöllä hallituksen päässeen sopuun sosiaali- ja terveyshuollon uudistamisen periaatteista ja alueiden määrästä. Itsehallintoalueita perustetaan 18. Sosiaali- ja terveyspalveluita järjestetään 15 alueen puitteissa.

Sopiminen kesti Sipilän mukaan pitkään siksi, koska kyseessä on uudistus jota on yritetty vuositolkulla.

– Ison uudistuksen tekemisen prosessi täytyy tehdä sillä tavalla, että ne kipukohdat löytyvät, jotka voivat myöhemmin tulla toteuttamisen esteeksi, Sipilä asetteli sanojaan.

– Näitä kipukohtia aina viime metreillä tulee. Ne pitää käydä huolella läpi sillä lailla, että kaikki ymmärtävät asian samalla tavalla – esimerkiksi, että mitä valinnanvapaus käytännössä tarkoittaa. Ja jotta minä pääministerinä voin olla varma, että asia menee maaliin saakka.
sipila

Sipilältä kysyttiin, onko luottamus palannut hallituskumppaneiden välille.

– Luottamuksella tässä tarkoitan sitä, että onko luottamusta siihen, että tämä joukkue pystyy myöskin toteuttamaan sote-uudistuksen. Eli ollaanko me ymmärretty oikein se, mistä nyt sovimme täsmälleen, ettei meillä ole kahden viikon kuluttua käsissämme jotain uutta kipukohta pöydällä.

– Siinä täytyy mennä ”kivulle asti”, niin kuin on nyt menty. Tämä on ollut hankala ja raskas prosessi, ja nyt monet meistä tarvitsevat vähän unta. Jos tämän pakotetun pakotetun päätösprosessin aikana on haavoja tullut, niin tehtäväni on saada ne haavat umpeen.

Osana uudistusta hallitus säätää valinnanvapauslainsäädännön, joka mahdollistaa, että käyttäjä valitsee itse palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan.

Yksityiskohtia tarkistetaan vielä. Linjaus julkistetaan maanantaina 9.11. klo 13 valtioneuvoston tiedotustilassa.

Katso video ylläolevasta videoikkunasta.

SUOMEN UUTISET

Tagit