

MATTI MATIKAINEN
Hallitus tahtoo työllistää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet Suomeen – Purra: ”Korona tarjosi vihervasemmistolle keinon saada hanke läpi vähin äänin”
Eduskunnan käsiteltäväksi tulleessa ulkomaalaislain muutosesityksessä kielteisen turvapaikkapäätöksen ja jopa täytäntöönpanokelpoisen maastapoistamispäätöksen saaneille annettiin samalla työoikeus.
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra huomauttaa, että turvapaikkapolitiikan yhä tiiviimpi yhdistäminen työperustaiseen siirtolaisuuteen lisää väärinkäytöksiä molemmissa ja pahentaa matalapalkkamaahanmuuttoon liittyviä ongelmia, kuten alipalkkausta ja hyväksikäyttöä.
Purra kertoi maanantaina Tuumaustunnilla, että koronan varjolla hallitus pyrkii muun muassa tuomaan lisää halpatyövoimaa Suomeen, vaikka monella alalla on jo nyt merkittävää kotimaista työttömyyttä.
Vihreän sisä- ja ulkoministerin kaudella maahanmuuttoa vaivihkaa helpotetaan ja sen kustannuksia lisätään myös poikkeusoloissa, eivätkä muut hallituspuolueet juuri uskalla puuttua asiaan.
– Kevään aikana eduskunta joutui käsittelemään useita maahanmuuttoon liittyviä hallituksen esityksiä ja hankkeita, joita on tuotu eduskuntaan ja valiokuntiin ja jotka on hyväksytty käytännössä ilman minkäänlaista laajempaa huomiota, Purra paheksuu.
Rinne möläytti hankkeesta jo viime vuonna
Eduskunnan käsiteltäväksi tulleessa ulkomaalaislain muutosesityksessä haluttiin yhdistää matalapalkka-alan ”huutava työvoimapula” ja humanitaarinen maahanmuutto toisiinsa. Purra sanoo, että kyseessä on hyvin merkittävä ja perustavanlaatuinen muutos Suomen maahanmuuttopolitiikkaan.
– Esityksessä helpotettiin turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeuksia poistamalla kokonaan karenssiaika, jonka jälkeen saa työskennellä. Kielteisen turvapaikkapäätöksen ja jopa täytäntöönpanokelpoisen maastapoistamispäätöksen saaneille annettiin samalla työoikeus. Tätä vihervasemmisto on ajanut pidempään, ja korona tarjosi keinon saada se läpi vähin äänin.
Purra muistuttaa, että sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti jo viime vuonna saman asian Ylen vaalikeskustelussa.
– Sitä pidettiin rinnemöläytyksenä, mutta eihän se pelkkä möläytys tietenkään ollut. Sitä ei vaan olisi demarien puoluetoimiston mielestä kannattanut tuoda esille vielä ennen vaaleja.
Kokoomus ei ole juuri reagoinut
Purra korostaa, että toinen suuri oppositiopuolue, kokoomus ei ole esitykseen pahemmin reagoinut.
– Kokoomus yritti esitellä valiokunnassa vähän hampaitaan tässä yhteydessä. Mutta se ei kantanut kovin pitkälle ja muistutettakoon, että viime kaudella sisäministeri Kai Mykkäsen johdolla puolue esitteli samaa innovaatiota – kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat töihin.
– Tiedämme, että ennen lakimuutostakin turvapaikanhakijat saivat tehdä töitä 3-6 kuukauden jälkeen, riippuen siitä, olivatko paperit mukana vai hukassa. Nyt kuka tahansa aiemmin turvapaikkaa hakemaan tullut voi siirtyä töihin, siis jopa vaikka hänen henkilöllisyytensä ei olisi tiedossa.
Turvapaikanhakijat eivät muutenkaan juuri käy töissä
Purra huomauttaa, että jo etukäteen tiedetään hyvin, että turvapaikanhakijat eivät muutenkaan juuri edes käy töissä.
– Myös suojeluaseman saamisen jälkeen työllisyysaste on hyvin alhainen. Kyseinen esitys ei myöskään luvannut tähän muutosta. Sen työllisyysvaikutuksissa esitettiin arvio joistakin kymmenistä työllistyvistä. Keskusta yritti puolustaa päätöntä hanketta väittämällä, että nyt tarvitaan jokainen käsipari.
– Turvapaikkapolitiikan yhä tiiviimpi yhdistäminen työperustaiseen siirtolaisuuteen lisää väärinkäytöksiä molemmissa ja pahentaa matalapalkkamaahanmuuttoon liittyviä ongelmia, kuten alipalkkausta ja hyväksikäyttöä. Turvapaikkapuhuttelun lopputuloksella on yhä vähemmän merkitystä, mutta sitä erityisesti vihreät tietysti haluavatkin.
Hallitukselta lisärahaa 21-25-vuotiaiden maahanmuuttajien palveluihin
Purra kertoo, että jo seuraava hallituksen maahanmuuttoa helpottava esitys on menossa maaliin suuren salin äänestysten myötä tällä viikolla.
– Kotouttamislain muutoksen myötä maahan niin sanottuna ”yksintulleena alaikäisenä” saapuneiden tukemista ja palveluita lisätään, kun he ovat 21-25-vuotiaita. Tämä perustuu siihen, että lastensuojelun jälkihuoltoa on vuoden alussa nostettu koskemaan tuon ikäisiä. Eli nämä maahanmuuttajanuorukaiset rinnastetaan jo lainsäädännön tasolla lastensuojelutapauksiin. Tämäkään esitys ei edes etäisesti liity peltoihin eikä ruokahuoltoon, mutta sitäkin alettiin kiireellisesti käsitellä korona-aikana.
– Pelkästään vuosina 2015–2017 tulleiden joukossa on niin paljon näitä henkilöitä, että lain piiriin kuuluvien joukko on arvion mukaan jo nyt noin 2000 henkilöä. Ja kuten tiedämme, Kreikasta ollaan siirtämässä juuri lisää. UNHCR:n tilastojen mukaan lähes kaikki ovat lähes täysi-ikäisiä miespuolisia. Useimmat tekevät perheenyhdistämisen, joten henkilöiden lukumäärä moninkertaistuu.
Yli kaksi kolmesta alaikäisenä tulleesta valehtelee ikänsä
Maahanmuuttoviraston tietojen mukaan muutama vuosi sitten lähes 70 prosenttia itsensä alaikäiseksi ilmoittaneista turvapaikanhakijoista antoi iästään vääriä tietoja.
– Lakiesityksen mukaan valtio maksaa kaikki ikärajan nostamisesta aiheutuvat kustannukset kunnille. Tämä tietysti vahvistaa jo olemassa olevaa kannustinta, jonka perusteella kunnan kannattaa ottaa vastaan humanitaarisia maahanmuuttajia. Näin ei tietenkään oikeasti ole. Kustannukset ovat valtavia. Uudessa lisätalousarviossa Kreikasta tulevillekin on jo määritetty rahaa. En tiedä, onko se koronatoimi vai elvytystä, mutta näin on.
– Kreikasta siirrettävien osalta hanke siis etenee. Pelkästään tähän uppoavalla rahasummalla avustettaisiin merkittävästi paremmat olot leirillä huomattavasti suuremmalle määrälle ihmisiä, Purra sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kotouttamislaki alaikäiset turvapaikanhakijat Sisäministeriö siirtolaiset kustannukset Väärinkäytökset kielteinen turvapaikkapäätös Ulkomaalaislaki Riikka Purra Ulkoministeriö vihreät perussuomalaiset hallitus Kokoomus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Hallitukselle taas uusi syy väittää, ettei suomalaisille työ kelpaa, joten tarvitaan maahanmuuttoa

Hallitus kasvattaa alaikäisinä Suomeen tulleiden tukia – Rantanen: ”Kriisinkin keskellä turvapaikanhakijoille esitetään lisää etuja”

Hallitus helpottaa turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeutta – Purra: Vihreää politikointia, jonka muut hallituspuolueet siunaavat

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ja ilman papereita saapuneet pelloille – Purra: Vahingollinen hanke

Perussuomalaiset tyrmää turvapaikanhakijoiden siirtämisen välittömästi työmarkkinoille: ”Ei työhalujakaan juuri ole, koska saman rahan saa notkumalla kauppakeskuksissa”

Halla-aho: Turvapaikkajärjestelmämme pahimmat viat ovat avokätisyys ja hyväuskoisuus – ”Punavihreä hallitus pahentaa näitä ongelmia”

Halla-aho Uutisaamussa: Vasemmisto keksinyt oman velkatodellisuuden – satoja miljoonia kipataan menokohteisiin, jotka eivät liity suomalaisten hyvinvointiin

Perussuomalaiset kansanedustajat Savo-Karjalassa: Puolityhjät vastaanottokeskukset suljettava

Maahanmuutto hiertää välejä Ruotsin hallituksessa – demarit mielistelevät kansaa, vihreät vaativat löyhempää turvapaikkapolitiikkaa
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.