Ruotsin hallitusratkaisu viivästyy jälleen. Avainasemassa oleva vasemmistopuolue ei suostu tukemaan sosialidemokraatti Stefan Löfveniä ilman ehtoja. Näin ilmoitti vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt. Ilmassa on iltalypsyn makua, sillä Löfven tarvitsee vasemmistopuolueen tuen saadakseen uuden hallituksensa päätöksille enemmistön tuen valtiopäivillä.

Ruotsin valtiopävillä edustettuina olevien puolueiden puheenjohtajat ovat tänään tavanneet parlamentin puhemiehen, maltillisen kokoomuksen Andreas Norlénin. Hänen tehtävänsä on esittää, kenet hän asettaa ehdolle pääministeriksi valtiopäivien äänestykseen ensi keskiviikkona. On myös mahdollista, että äänestyy siirtyy pidettäväksi myöhemmin.

Vasemmistopuolueen johtaja Jonas Sjöstedt piti lehdistötilaisuuden heti tapaamisen jälkeen. Hän kierteli ja kaarteli muotoillessaan puolueensa kannanottoa hallitustilanteeseen. Vasemmistopuolue haluaa toki nähdä Stefan Löfvenin pääministerinä, mutta ilman ehtoja tämä ei onnistu. Sjöstedt ei osaa sanoa tarkalleen mitä puolue haluaa, ”se ratkeaa neuvotteluissa Löfvenin kanssa”.

Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen mahdollinen vähemmistöhallitus on viikonlopun aikana saanut jo keskustan ja liberaalien tuen.

Vasemmistopuoluetta hiertää se, että demarien, ympäristöpuolueen, keskustan ja liberaalien yhteisessä julkilausumassa vasemmistopuolue jätettiin vaille minkäänlaista vaikutusvaltaa uuden hallituksen linjauksiin.

SUOMEN UUTISET