

SU
Toimitus suosittelee
Heikki Koskenkylä kommentoi EU-elvytysrahaston laillisuutta: “Budjetin menojen rahoittaminen lainoilla jyrkästi kielletty” (video)
VTT Heikki Koskenkylä kommentoi Suomen Uutisille EU-elvytysrahaston laillisuutta. Koskenkylä käsittelee videohaastattelussa rahaston kolme keskeistä juridista ongelmaa. Hän korostaa myös, että Suomessa näkyvästi esillä olleen EU:n oikeuspalvelun kanta on vain alustava arvio.
(Juttu jatkuu videoikkunan alapuolella)
Youtube, 4 min.
Komission 750 miljardin elvytysrahasto – toteutuuko se?
Luulisin, että toteutuu jossain muodossa, mutta pienempänä kuin mikä se tällä hetkellä on. Näkisin keskeisimpänä syynä sen, että Saksa on muuttanut linjaansa. Tämä saattaa johtua siitä, että liittokansleri Angela Merkelillä on viimeinen vuosi vallassa, ja hän haluaa tätä kautta jättää jonkinlaisen puumerkin Eurooppalle.
Mikä on Suomen kanta rahastoon?
Varovaisen myönteinen. Suomalaiset eivät uskalla rähjätä tällaisista asioista. Suomi haluaisi pienemmän rahaston, joka olisi enemmän lainapainotteinen.
Monet asiantuntijat näkevät rahastossa oikeudellisia ongelmia. Mitä ne ovat?
Niitä on varsin paljon. Komissio perustelee hätätilamenettelyllä, joka on eräs artikla EU-perussopimuksessa. Tämä tarkoittaa poikkeavia olosuhteita, esimerkiksi luonnonmullistusta. Periaatteessa tätä kautta rahoituksen voisi tehdä, mutta nyt on kyseessä 30 vuoden periodi. Komission mukaan investoinnit painottuvat. Tämähän ei ole mitään hätätilaa. On tietty ristiriita tämän pykälän kanssa.
Myös no bailout -artikla, joka kieltää yhteisvastuun maiden veloista. Kyllä sitäkin kautta [oikeudellisia ongelmia] tulee. Koska 30 vuoden aikainen laina pitää kuinkin maksaa, eikä tiedetä, mitä sen aikana tapahtuu. Jokin jäsenmaa voi mennä konkurssiin.
Lopuksi on vielä kaikkein vaikein pykälä, johon perustuslakivaliokunta Suomessa iski kiinni: EU:n budjetin tulot ja menot on oltava tasapainossa. Tämä elvytysrahasto on jonkinlainen lisäbudjetti sen päälle, ja sen tulopuolta rahoitetaan lainoilla. Budjetin menoerien rahoittaminen lainoilla on jyrkästi pykälissä kielletty.
EU:n oikeuspalvelu näytti rahastolle vihreää valoa. Mikä merkitys tällä on?
Kyseessä on ainoastaan alustava arvio. Siinä suomalainen media ei ole kertonut, mikä tilanne todella on. Euroopan tuomioistuin on se, joka viime kädessä arvioi. Menee vuosia, ennenkuin sieltä mitään arviota tulee. Tämä [oikeuspalvelun kanta] on vain eräänlaista neuvonantoa. Jos aikanaan jokin tuomio tulee, niin se tulee niin myöhään, että nämä rahat on jo silloin maksettu. Ei niitä voida enää sen jälkeen periä takaisin.
Kuinka paljon Suomen vastuut kasvavat, jos rahasto perustetaan?
Arvioita on tehty, mutta koska kyseessä on 30 vuoden periodi, on laskeminen vaikeaa. Kuinka kauan korot ovat näin matalalla? Nehän voivat nousta paljonkin. Perusarvio on se, että vastuut kasvavat noin 13 miljardilla, ja saadaan takaisin noin 8 miljardia. Eli noin viisi miljardia nettona. On myös huomattava, että olemme olleet mukana aikaisemmissa tukipaketeissa. Vastuut menevät lähelle kymmentä miljardia. Tämä on Suomelle suuri summa.
Jos rahasto perustetaan, niin mihin nämä rahat sitten käytetään?
Komissio korostaa investointeja. On vaikeaa saada selvää, kuinka paljon näihin satsattaisiin. Mutta se, että komissio alkaisi ohjailla investointitoimintaa, ja luettelemaan painopistealueita, minne investointeja pitäisi suunnata (vihreä teknologia, digitalisaatio, robotit ym) on erittäin outoa.
Vakaus- ja kasvusopimus oli tällaista samanlaista ohjailua. Se on hyllytetty. Ei ole mitään tietoa siitä, milloin se tulee takaisin. Mielestäni investoinnit pitäisi ohjata pääomamarkkinoiden kautta. Yritysten kautta. Ei tällainen komission tyyppinen “Gosplan” (Gosplan oli entisen Neuvostoliiton valtiollinen talouden suunnittelukomitea).
Kuinka tärkeä tämä rahasto on EU:lle?
Se on tärkeä, ja ei tärkeä. Tärkeä joillekin maille, koska ne saavat tukea hankalaan tilanteeseen. Mutta suhteessa EU:n kokoon tämä ei ole kovin suuri. Kaikki keskeiset ongelmat – kilpailukykyongelmat, rakenneongelmat, usean jäsenmaan ylivalkaantuminen, budjetin alijäämäisyys – ne eivät tällä lainkaan poistu.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koskenkylä: Elvytysrahaston laillisuus kyseenalainen – EU-oikeuspalvelun arvioinnit eivät ole lopullisia juridisia arvioita päätösten laillisuudesta

Jani Mäkelä EU-tukipaketista: maksamisessa kymmenien vuosien työ, Suomi ei missään tapauksessa tule hyötymään

Tutkimus: Enemmistö suomalaisista ei ole valmis maksamaan uusia EU-menoja

EU-elvytysrahastosta jopa 2 000 euron lisälasku joka ainoalle työssäkäyvälle suomalaiselle – tutkimuksen mukaan kansalaiset olisivat valmiita maksamaan korkeintaan 50 euroa

PS-meppi Huhtasaari: “Euro ei olisi selvinnyt ilman sääntörikkomuksia”

Sanna Antikainen ja Jani Mäkelä: EU:n hätärahoituspaketti on Suomen edun vastainen ja tulee tyrmätä

EU:n muokattu elpymispaketti käytännössä ennallaan, budjettiin kosmeettisia leikkauksia, kriittisiä maita voidellaan jäsenmaksualennuksilla

“Nuuka nelikko” vastustaa EU-elvytysrahaston jättimäistä rahalahjaa etelän maille – miksi Suomi hairahtui pois tästä joukosta?

VM:n ex-ylijohtaja arvioi erittäin kriittisesti EU-elvytysrahastoa ja EU-veroja – “Lopputuloksena hallitsematon byrokratia, viimeiseen pisaraan puristettu veronmaksaja, palkansaaja ja yrittäjä”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.