Perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen hälytystehtävissä työskentelevien poliisien koronarokotustilanteesta. Huru vaatii hallitusta varmistamaan hälytystehtävissä toimivien poliisien työturvallisuuden ja riittävät resurssit rokottamalla heidät pikaisesti koronavirusta vastaan.

– Poliisi on turvallisuuden yleisviranomaisena paljon vartijana tavoitteessa pitää Suomi maailman turvallisimpana maana. Jos etulinjassa työskenteleviä poliiseja ei rokoteta kuten esimerkiksi ensihoidossa työskenteleviä ensihoitajia ja palomiehiä, uhkaa se poliisin tehtävää yhteiskunnassa merkittävästi, sanoo kansanedustaja Petri Huru.

Poliisi ei aina voi välttyä lähikontakteilta

Poliisille kuuluu yleisviranomaisen tehtävien lisäksi koronan aikana myös liikkumisrajoitusten ja karanteenimääräysten noudattamisen valvonta sekä henkilöiden pakkotestiin vieminen, kuten Turussa ulkomaalaisten opiskelijoiden tapauksessa. Poliisi kohtaa työssään monissa eri tilanteissa mahdollisia viruksen kantajia, eikä aina voi välttyä lähikontakteilta.

– Esimerkiksi tehtävä, jossa poliisi turvautui voimakeinoihin tilanteen rauhoittamiseksi. Tilanteessa poliisien käyttämät maskit irtosivat ja ilmeni, että putkaan viedyllä henkilöllä oli koronatartunta. Tämän seurauksena poliisipartio, kaikki vartijat ja muut pidätetyn kanssa tekemisissä olleet henkilöt asetettiin karanteeniin ja poliisivankila suljettiin, Huru kertoo.

Poliisien karanteenit rajoittavat resursseja

Poliisien työskentelystä koronatartunnan saaneen kanssa aiheutuu mahdollisen tartunnan lisäksi karanteenitapauksia, millä on suora vaikutus siihen, paljonko poliiseja on mahdollista saada töihin.

– Poliisi tekee tärkeätä työtä yhteiskunnan toimintojen turvaamiseksi ja pystyssä pitämiseksi. Työtä tehdään usein etulinjassa, eikä lähikontakteja ole aina mahdollista välttää. Riittävien resurssien turvaamiseksi ja poliisille annettujen tehtävien suorittamiseksi tulee etulinjassa työskentelevät poliisit rokottaa koronavirusta vastaan pikaisesti.

Kirjallisessa kysymyksessään Huru tahtoo tietää, miten hallitus varmistaa hälytystehtävissä työskentelevien poliisien työturvallisuuden ja riittävät resurssit poliisien tehtävien hoitamiseksi, sekä aiotaanko etulinjassa työskentelevät poliisit rokottaa koronavirusta vastaan pikaisesti.

Suomen Uutiset