Varusmiesliitto vaatii, että varusmiehet rokotetaan koronaa vastaan terveydenhuoltohenkilökunnan ja riskiryhmien jälkeen. Perussuomalainen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen pitää vaatimusta perusteltuna.

– Kasarmiolosuhteet ovat otollisia tartuntatautien leviämisen kannalta. Varusmiehet suorittavat lakisääteistä maanpuolustusvelvollisuuttaan jopa pandemia-aikana, joten puitteet sille on järjestettävä mahdollisimman turvallisiksi. Vanhan sanonnan mukaan ”kyllä kruunu pojistaan huolen pitää”, ja toivoisin sen olevan niin vielä tänäkin päivänä. Puolustusvoimat olisi syytä ottaa rokotusten kärkilinjaan, Jari Ronkainen perustelee.

Puolustusvoimia saatetaan vielä tarvita

Puolustusvoimat on käynyt keskustelua THL:n kanssa henkilökunnan ja varusmiesten rokottamiseksi vakavan tartuntatilanteen vuoksi, mutta erityisjärjestelyyn ei ole suostuttu.

– Korona-aika aiheuttaa merkittäviä haasteita puolustusvoimien toiminnalle, ja tartunnat ovat olleet kasvussa. Yhteiskunnan turvallisuudesta huolehtiminen on kuitenkin valtiovallan keskeisimpiä tehtäviä, ja puolustusvoimia saatetaan tarvita vielä epidemian torjunnassakin. On huolestuttavaa, jos rokotusjärjestyksessä ei osata ottaa tätä huomioon, Ronkainen sanoo.

Vieraskielisten nopeammalle rokottamiselle ei tarvetta

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen ovat esittäneet, että runsaiden tartuntojen vuoksi vieraskieliset tulisi rokottaa koronaa vastaan muita ennen. Ronkainen ei lämpene ajatukselle.

– Sen sijaan, että aletaan jakamaan rokotteita ennen muita, pitäisi kiinnittää huomiota siihen, miksi tauti leviää vieraskielisten parissa. Onko mahdollista, että esimerkiksi viranomaisten tartuntatautiohjeita on laiminlyöty? Jos sellaista ilmenee, niin tulisi panostaa ennemminkin informaatioon ja valistamiseen. Muita ihmisiä ei kuitenkaan määrätä kokoontumaan runsain joukoin toisin kuin varusmiehiä, jotka velvoitetaan valtion toimesta jopa asumaan ahtaisiin tiloihin, Ronkainen vertaa.

Suomen Uutiset