Perussuomalainen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen on julkaissut mielipidekirjoituksen koskien Puolustusvoimien kantaa muslimien perinteisestä huivista eli hijabista osana palveluasua.

Helsingin Sanomat kertoi 20-vuotiaasta Fardowsa Mohamudista, joka perui hakemuksensa naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen Puolustusvoimien kiellettyä hijabin käytön.

– Palveluohjesäännön kielto käyttää muita kuin sotilaspäähineitä on yksiselitteinen. Säännöt ovat samat kaikille, silloin ne eivät myöskään syrji erityisesti ketään, perustelee Jari Ronkainen.

Yhdenvertaisuusvaltuutetulla nurinkurinen kanta

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenmanin mielestä Puolustusvoimat voisi arvioida uudelleen uskonnollisten asusteiden käyttöä palveluksessa. Hänen mielestään olisi hyvä, jos eri etnisiin ja kulttuurisiin ryhmiin kuuluvia ihmisiä näkyisi laajasti yhteiskunnan eri tehtävissä.

– Yhdenvertaisuusvaltuutetulla on sama nurinkurinen kanta kuin hallituksellakin esimerkiksi siinä, että poliisien rekrytoimisessa tulisi ottaa etninen tausta huomioon. Mielestäni ainoastaan soveltuvuuden tulisi merkitä, ei ihonvärin, Ronkainen kertoo.

Univormun tarkoitus on yhdistää yksilöt joukoksi

Ronkaiselle univormuissa on kyse käyttötarkoituksesta, mutta myös periaatteista.

– Univormuilla on tarkoitus yhdistää yksilöt joukoksi, uskonnolliset symbolit ainoastaan jakavat ihmiset pienemmiksi ryhmiksi. Hakijoiden tulee myös mukautua Suomen ja Puolustusvoimien arvoihin, ei toisinpäin, Ronkainen toteaa.

Suomen Uutiset