Perussuomalainen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen on julkaissut blogikirjoituksen, jossa hän ottaa kantaa Maaseudun Tulevaisuuden eiliseen uutiseen siitä, että Puolustusvoimien muonahankinnasta vastaava Leijona Catering tuottaa Ruotsissa keitettyjä ja kuorittuja kananmunia.

– Tuntuu aivan hullulta, että munat seilaavat Suomen ja Ruotsin välillä, ja että ne kypsennetään ja kuoritaan rajan toisella puolella. Miten ihmeessä tällainen järjestely voi olla kustannustehokasta tai järkevää edes ympäristönäkökulmasta? Jari Ronkainen kirjoittaa.

Painottuu liiaksi hintaan

Ronkainen kritisoi hankintalainsäädännön sopivuutta huoltovarmuutta koskeviin hankintoihin.

– On selvää, että hankintalainsäädäntö painottuu liiaksi hintaan. Rahan ei pitäisi aina ratkaista, vaan hankintoja tulisi tarkastella kokonaisvaltaisemmin. Vaakakupissa tulisi painaa myös huoltovarmuusnäkökulma. Leijona Cateringin pitäisi pystyä ruokkia puolustusvoimat myös kriisitilanteissa. Silloin ei välttämättä saada kuorittuja munia Ruotsista tai näkkileipää Saksasta, Ronkainen perustelee.

Ulkomailta vain täydennykset

Ronkainen näkee, että kotimaisuuden tulisi olla lähtökohtana hankinnoissa.

– Mikäli Leijona Catering jatkossakin huolehtii Puolustusvoimien ruokahuollosta niin rauhan kuin kriisinkin aikana ja sitä kautta osaltaan myös tärkeästä huoltovarmuudesta, niin olisi syytä harkita uudelleen kriteereitä, joilla hankintoja tehdään. Kotimaisuuden tulisi olla kaikessa lähtökohtana ja ulkomailta hankitaan vain tarvittavat täydennykset. Vaikuttaa siltä, että Leijona Cateringiin tarvittaisiin lisää leijonaa ja vähemmän tre kronoria, Ronkainen päättää.

SUOMEN UUTISET