

LEHTIKUVA
Immonen: Mäenpään syytesuojan säilyminen takaa kansanvallan toteutumisen
Eduskunnassa keskusteltiin tänään valtakunnansyyttäjän syyttämislupaa koskevasta pyynnöstä asettaa perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää syytteeseen valtiopäivillä pitämästään puheesta. Mäenpään tapausta käsitellyt perustuslakivaliokunta päätyi esittämään mietinnössään syyttämisluvan myöntämistä eduskunnalle. Mietintöön sisältyy viiden kansanedustajan allekirjoittama vastalause. Syyttämisluvasta äänestetään perjantaina täysistunnossa.
Perussuomalaisten valiokuntaryhmän valiokuntavastaava, kansanedustaja Olli Immonen pitää Juha Mäenpään tapausta historiallisesti poikkeuksellisena sekä juridisesti monitulkintaisena.
– Juridisista näkemyseroista johtuen asiassa ei saavutettu perustuslakivaliokunnassa yksimielisyyttä. Perussuomalaiset jättivät yhdessä kahden kokoomuslaisen jäsenen kanssa mietintöön vastalauseen, jonka mukaan syyttämislupaa ei tule myöntää.
Immosen mukaan kansanedustajan syytteeseen asettamiseksi perustuslain mukaan vaadittava äänten korkea määräenemmistö 5/6 osoittaa, että kansanedustajan menettelyn täytyy olla oikeudellisesti arvioiden erittäin raskauttavaa, jotta syytelupa voitaisiin antaa.
– Asian arvioinnin kannalta merkitystä on sillä, miten törkeästä rikoksesta saattaa olla kysymys, ja mikä olisi siitä odotettavissa oleva rangaistus. Mitä lievempi rangaistus asiassa olisi odotettavissa, sitä vähemmän aiheellista on, että asiaa ryhdytään oikeudessa käsittelemään. Mäenpään tapauksessa on arvioitu, että rangaistus olisi joitakin päiväsakkoja, jos hänen katsottaisiin oikeudessa ylipäänsä syyllistyneen rikokseen.
Kansan näkemykset välityttävä päätöksentekoon
Immonen pitää tärkeänä, että edustuksellisessa demokratiassa kansalaisten näkemykset välittyvät päätöksentekoon heidän edustajiensa kautta.
– Kansanedustajien tehtävä on edustaa valitsijoitaan ja puhua heidän puolestaan. Se on kansanedustajien juridinen oikeus ja moraalinen velvollisuus. Puuttuminen edustajien puheoikeuteen on aina vakava riski kansanvallalle. Siksi on tärkeää, että eduskunnalla on perustuslain mukaan valta halutessaan myös estää edustajia joutumasta syytetyksi valtiopäivätoimistaan, Immonen sanoo.
Kansanedustajalla laaja puhevapaus
Perustuslain mukaan kansanedustajalla on eduskunnassa oikeus puhua vapaasti kaikista keskusteltavana olevista asioista sekä niiden käsittelystä. Kansanedustajalla on oikeus vapaasti arvostella suoritettuja toimenpiteitä sekä tuoda esille epäkohtia tai muita seikkoja, joiden esittämistä hän pitää maan edun vaatimana.
Immonen muistuttaa, että kansanedustajan puhevapautta on perinteisesti pidetty varsin laajana.
– Perustuslaissa säädetty kansanedustajan puhevapaus valtiopäivillä nauttii tavallista vahvempaa oikeudellista suojaa. Sen osoittaa kansanedustajan syytesuoja ja syytteeseen asettamiseksi vaadittava äänten korkea määräenemmistö. Viime kädessä eduskunta päättää syytesuojan murtamisesta äänestämällä.
– Poliitikon sananvapaus on korostettu, kun kysymys on poliittisesta puheesta. Suojaamalla poliitikon sananvapautta suojataan samalla moniarvoisen demokratian toteutumista. Poliittista puhetta ei tule rajoittaa ilman erityisen raskaita ja pakottavia syitä, Immonen sanoo.
Sananvapauden rajat ovat epäselvät
Mäenpään tapauksen yhteydessä on jälleen käyty keskustelua siitä, missä kulkevat sananvapauden rajat. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on aiemmin peräänkuuluttanut, että niin sanotulle vihapuheelle olisi näkyvästi asetettava rajat.
– Joidenkin tahojen mielestä sananvapauden rajat tulisi määritellä rikosoikeudellisten prosessien kautta. Rikosoikeudellisten keinojen on oltava poissuljettu tapa sananvapauden rajojen määrittelyssä. Mäenpään tapauksen yhteydessä on syytä korostaa, että myöskään kansanedustajan parlamentaarisen immuniteetin murtamista ei ole tarkoitettu sanavapauden rajojen testaamiseen, Immonen sanoo.
– Sananvapautta koskevan lainsäädännön tulisi olla selkeää, täsmällistä ja tarkkarajaista. Valitettavasti tällä hetkellä hyväksytyn ja kielletyn puheen rajaa ei ole määritelty tarkkarajaisesti lainsäädännössä. Esimerkki selkeästä rajasta olisi väkivallalla uhkaaminen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Raija Toiviainen kansanedustaja Juha Mäenpää Demokratia Sananvapaus perustuslakivaliokunta perussuomalaiset Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Totalitarismia löytyy nykyajan sanapoliiseista ja lynkkausjoukoista

Jokisipilä Mäenpää-tapauksesta: “Puuttuminen edustajien puheoikeuteen on aina vakava riski kansanvallalle – Kansalaisten näkemykset välittyvät päätöksentekoon heidän edustajiensa kautta”

Perustuslakivaliokunnan perussuomalaiset jäsenet: Syytelupaa ei pidä myöntää kansanedustaja Mäenpään tapauksessa

Perustuslaki takaa kansanedustajille puheoikeuden – miksi vihertaustainen poliisi aloitti esitutkinnan Mäenpään eduskuntapuheesta?

Sensuuri kiihtyy, Ville Tavio nostaa esiin hätkähdyttävän luvun: “3,6 % opposition kansanedustajista poliisitutkinnassa”

Professorilta ankarat moitteet valtakunnansyyttäjä Toiviaiselle: “kansanedustajan voitava toimia kenenkään uhkaamatta ja painostamatta” – Juha Mäenpään tapaus rinnastuu presidentin immuniteettiin

Persujahdista riehaantunut oikeusproffa Martin Scheinin unohti jo syyttömyysolettamankin – prosessioikeuden professori palautti maan pinnalle

Eduskunta ei antanut suostumusta Mäenpään syyttämiseksi

Halla-aho valtakunnansyyttäjän ulostulosta: Toiviainen näyttää väittävän, että Mäenpää syyllistyi rikokseen – ”Suomessa on syyttömyysolettama”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.