Irakin parlamentti hyväksyi sunnuntaina pääministeri Adel Abdul Mahdin hallituksen eronpyynnön. Lähtö tuli kaksi kuukautta jatkuneiden ja yli 400 kuolonuhria vaatineiden levottomuuksien jälkeen.

Viimeinen niitti hallitukselle oli shiiojen uskonnollisen johtajan Ali al-Sistanin ilmoitus, jossa hän veti tukensa hallitukselta. Myös shiiojen poliittinen johtaja sekä suurimman parlamenttiryhmän vetäjä Moqtada al-Sadr oli kehottanut Al Jazeeran mukaan pääministeriä eroamaan toteamalla, että ”muutoin on käsillä Irakin lopun alku”.

Viimeinen niitti hallituksen arkkuun olivat väkivaltaiset levottomuudet Bagdadissa ja Irakin eteläosan shiiakaupungeissa Nasiriyassa sekä Najafissa. Torstain yhteenotoissa sai surmansa ainakin 50 mielenosoittajaa, joista useat kuolivat turvallisuusjoukkojen luoteihin. Kaksi kuukautta kestäneissä levottomuuksissa on kuollut yli 400 ihmistä.

Myös kohuministeri kilometritehtaalle

Pohjoismaisittain kiintoisaa Irakin hallituskriisissä on puolustusministeri Najah al-Shammarin tulevaisuus. Hän joutui tietty eroamaan muun hallituksen mukana.

Al-Shammari on Ruotsin kansalainen vuodesta 2015 ja nyt vaimonsa kanssa epäiltynä tukipetoksesta. He ovat nostaneet asumistukea ja lapsilisiä, vaikka eivät ole asuneet Ruotsissa. Pariskunnalla on kuusi lasta.

Najah al-Shammaria epäillään Expressenin mukaan myös rikoksista ihmisyyttä vastaan.

SUOMEN UUTISET