Kolme euroalueen suurta jäsenmaata Ranska, Espanja ja Italia ovat jättäneet huteran budjettiesityksensä Euroopan komissiolle. Kaikki kolme jäsenmaata ovat jälleen kerran viittaamassa kintaalla vuonna 2012 tehdylle talouskurisopimukselle. Sopimuksen tarkoitus on estää euroalueen velkakriisin uusiutuminen. Kolme maata muodostavat likimain puolet euroalueen talouden tuotannosta.

Ranska ja Espanja aikovat vähentää rakenteellista budjettialijäämäänsä sovittua vähemmän. Italia puolestaan aikoo kasvattaa alijäämäänsä, vaikka maan velkaisuusaste bruttokansantuotteeseen on jo yli kaksinkertainen siihen nähden, mitä euroalueen säännöt sallivat.

Kolmen suuren jäsenmaan budjettiesitykset voivat herättää närää erityisesti Saksassa, joka on voimakkaimmin patistanut löysää finanssipolitiikkaa ajaneita eteläisiä euromaita ryhdistäytymään. Budjettisäännöille kintaalla viittaaminen aiheuttaa lisäksi katkeruutta pienissä jäsenmaissa. Erityisen kova pala tämä on niille pienille jäsenmaille, jotka ovat joutuneet kamppailemaan tiukasti talouskurisääntöjen noudattamisen kanssa.

Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa käydään vaalit kahden vuoden sisällä. Espanjan parlamenttivaalit pidetään joulukuun 20. päivä. Voi olla, että valtaapitävät haluavat turvata jatkokaudet hakemalla löysempää finanssipolitiikkaa.

Henri Myllyniemi