

LEHTIKUVA
Itävalta rajoittaa maahantuloa – suuri osa jatkaa matkaa Pohjoismaihin
Itävallan liittokansleri Werner Faymann ei jaksa uskoa EU-maiden turvapaikanhakijoiden taakanjakosopimukseen. Faymann ilmoitti, että Itävalta sallii maahan tulevan 37 500 turvapaikanhakijaa vuodessa. Suurin osa maahantulleista jatkaa matkaansa kuitenkin kohti Saksaa, Hollantia ja Pohjoismaita.
Itävalta oli yksi Unkarin kärkkäimmistä kritisoijista, kun Unkari aidoitti Serbian vastaisen rajansa. Itävallan rajatarkastukset kohdistuvat nyt Slovenian ja Italian vastaisille rajoille.
Päivittäisen kiintiön täytyttyä Itävalta aikoo käännyttää Dublin-menettelyn mukaisesti maahan tulevat turvapaikanhakijat näillä rajoilla.
Viime vuonna Itävallan kautta kulki yli miljoona turvapaikanhakijaa. Läpikulkukin osoittautui Itävallalle kovaksi haasteeksi. Faymann puolusteli rajakäännytyksiä valitellen.
– Tämä on ratkaisu, jota kukaan meistä ei toivonut, mutta meidän täytyy katsoa totuutta silmiin, hän sanoi.
Makedonian ja Kreikan raja polttopisteenä
Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurzin mielestä Makedonian tulee olla valmis sulkemaan kokonaan Kreikan vastainen raja.
Myös Unkari, Puola, Tšekin tasavalta ja Slovakia ovat vaatineet Kreikan pohjoisrajoille sulkua eräänlaisena varasuunnitelmana. Maiden johtajat tapasivat Makedonian ja Bulgarian johtajat keskustellaakseen asiasta. Myös Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras oli kutsuttu neuvotteluihin, mutta hän jätti menemättä tapaamiseen.
Bulgarian mukaan maan etelärajan sulkeminen vain siirtää turvapaikanhakijat käyttämään toista reittiä.
Unkari: Raja-aidat ovat suojanneet maata
Unkarin pääministeri Viktor Orbánin mukaan EU tarvitsee toisen “puolustuslinjan” turvapaikanhakijoiden varalta, jos Kreikan ja Turkin raja vuotaa. Hänen mukaansa tällä hetkellä Eurooppa vuotaa etelästä.
Orbánin mukaan Unkarin pystyttämät raja-aidat ovat suojanneet maata, sekä torjuneet terrori-iskut.
Keski-Euroopan maiden asenteet pakolaiskriisin keskellä asettavat paineita Saksan liittokansleri Angela Merkelille, joka yrittää saada neuvotteluteitse ratkaisua Turkin kanssa. Merkelin ajatuksena on, että ihmisvirta Turkista Kreikkaan vähenisi. Keski-Euroopan maat pelkäävät, että kelien parantuessa keväällä Egeanmerellä on jälleen ruuhkaa.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS-Nuoret: Suomi on Pohjolan heikoin lenkki – miksi, ministeri Orpo?

Turvapaikanhakijoita ei palauteta Unkariin – Tavio: “Suomi ottaa mallioppilaana ylimääräiset siirtolaiset”

Halla-aho ja sisäministeriö eri mieltä – kumman luvut ovat oikein?

Suomi somalialaisten ja irakilaisten ykköskohde – todennäköisintä saada oleskelulupa

Halla-ahon arvio: 70 prosenttia hakijoista saa turvapaikan Suomesta – “Ei pystytä palauttamaan, jos eivät halua lähteä”

Halla-aho: Vetovoimatekijät pois – rajavalvonta palautettava EU:n sisärajoille

Halla-aho: “Kiristykset pikaisesti käyttöön – ennen kuin perheenyhdistämisruletti lähtee pyörimään”

EU:n sisäiset siirrot eivät toimi – suuri osa jäsenmaista ei halua ottaa turvapaikanhakijoita

Eerola ja Immonen: Suomen perheenyhdistämiskäytännöt jäämässä ylivoimaisesti löyhimmiksi – direktiiviä sovellettava täysimääräisesti
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.