

LEHTIKUVA
Jimmie Åkesson haluaa pakolaispolitiikan painopisteeksi palautukset turvapaikkatyrkytyksen sijasta – tähtää oikeusministeriksi seuraavaan hallitukseen
Jimmie Åkesson haluaa oikeusministeriksi ruotsidemokraattien, kokoomuksen ja kristillisten muodostamaan hallitukseen. Se on nyt oikeasti mahdollista, sillä Dagens Nyheterin mielipidetiedustelussa enemmistö oppositiopuolueiden äänestäjistä näkee yhteisen hallitustaipaleen mahdollisena
Dagens Nyheterin Ipsos-tutkimuslaitoksella teettämässä mielipidetiedustelussa enemmistö kokoomuksen ja kristillisdemokraattien äänestäjistä avaisi ruotsidemokraateille ovet porvarihallitukseen.
Suurin luottamus maahanmuuttokysymyksissä
Ruotsidemokraattien äänestäjät ottaisivat hekin kernaasti kokoomuksen ja kristilliset samaan koalitioon. Tulos on antanut puoluejohtaja Jimmie Åkessonille reilusti etunojaa matkalla valtiopäivävaaleihin, viimeistään vuonna 2022. Jos siis punavihreä nykyhallitus kestää kasassa sinne asti.
– Tavoitteenamme on saada niin paljon vaikutusvaltaa kuin mahdollista. Ministereillä sitä on ja siksi pyrimme hallitukseen, sanoo ruotsidemokraattien puheenjohtaja Åkesson Dagens Nyheterin haastattelussa.
– Kun puhutaan meille tärkeistä asioista, niin oikeusministeriö on kannaltamme todella kiinnostava, koska siellä käsitellään sekä oikeuspoliittisia, että maahanmuuttokysymyksiä. Meillä on käsittääkseni äänestäjien piirissä suurin luottamus maahanmuuttokysymyksissä. Myös oikeuspoliittisissa asioissa luotto meihin on vankkaa.
Rahaministeriökin kiinnostaa
Myös energiapolitiikka kiinnostaa Åkessonia, puolueen asiantuntemuksella olisi hänen mukaansa paljon annettavaa energiakeskusteluun. Åkesson ottaa erikseen esille ydinvoiman, jota valtiopäivillä myös liberaalipuolue on ansiokkaasti edistänyt.
Valtiovarainministeriökin kiinnostaa Åkessonia, puolueen tähtäimessä voisi olla valtiosihteerin posti.
– Ehkei valtiovarainministerin palli ole meille se tärkein, on muitakin tehtäviä, jotka ovat liitoksissa rahaministeriöön ja joissa toimenkuva on hieman rajoitetumpi.
Ruotsidemokraattien oppivuodet ohitse
Åkessonin mielestä ruotsidemokraattien oppivuodet ovat ohi ja nyt on aika ottaa valtakunnallista vastuuta. Kunnissa yhteistyö kokoomuksen ja kristillisten kanssa sujuu jo rutiinilla ja osapuolet ovat siihen tyytyväisiä.
Ruotsidemokraatit voisivat periaatteessa jäädä myös hallituksen ulkopuolelle, jos puolue saisi vaikutusvaltaa budjettikysymyksissä. Tämä on tosin minimitavoite.
– On paljon muitakin asioita, joihin haluamme vaikuttaa tosissamme ja jotka eivät ole puhtaita budjettikysymyksiä, vaikkapa maahanmuutto- ja oikeuspoliittiset kysymykset.
Pakolaispolitiikan painopiste palautuksiin
Ruotsidemokraateille maahanmuuttoon liittyvät kysymykset ovat keskeisiä ja painotuksissa on eroja puolueen ja kokoomuksen välillä.
– Kokoomus puhuu tänään asioista, jotka toki ovat oikean suuntaisia, mutta joista me puhuimme kymmenen vuotta sitten. Humanitäärisen maahanmuuton pudottaminen muiden Pohjoismaiden tasolle on aivan liian myöhäistä. Tavoitteenamme on miinusmerkkinen muuttoliike.
– Pakolaispolitiikan päämääränä on pitkään ollut haalia tänne ihmisiä, antaa heille pysyvä oleskelulupa ja sitten kotouttamisen kautta tehdä heistä osa ruotsalaista yhteiskuntaa. Mielestäni ihmisille pitää antaa tilapäinen suoja tarvittavaksi ajaksi, jos he eivät voi saada apua mistään muualta ja samalla paremminkin valmistella heitä palautukseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kristilliset Valtiovarainministeriö palautukset hallitusyhteistyö Liberaalit Jimmie Åkesson Oikeusministeriö Pakolaispolitiikka Turvapaikkapolitiikka Ydinvoima Ruotsidemokraatit hallitus Kokoomus Energia maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson syyttää maan hallitusta kansanmurhasta – vaatii vastuullisten eroa

Puolueet haluavat rajoittaa maahanmuuttoa Ruotsiin

Jimmie Åkesson: “Mieletöntä jaella miljardeja muiden maiden kansalaisille – hoidetaan omien asiat ensin”

“Ruotsi on täynnä “-lentolehtisten jakaminen oli liikaa – ruotsidemokraattien Åkesson otettiin kiinni Turkissa

Ruotsalainen verkkomedia: Åkessonin ulosheitto Turkista todisti antidemokraattisen islamismin vaarallisuuden

Ruotsidemokraattien keinot selvitä koronakriisistä: ”Tärkeintä on aina asettaa oma kansa etusijalle”

Rikollisklaanit pyrkivät kotoutumaan ruotsalaiseen yhteiskuntaan – ”Oikeusvaltio on uhattuna”

Jimmie Åkesson Ruotsin budjettiesityksestä: ”Lässähtänyt pyttipannu – sekalainen keitos vasemmistoliberaalien mielitekoja”

Euroopan komissiolta tulossa uusi ehdotus turvapaikkajärjestelmään: Asuta tai palauta
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.