Hallitus on rakentanut monia asioita työllisyysasteen noston varaan. Rauman telakan sotalaivatilaukset ja Googlen tuulivoimapuiston panostukset energia-alaan ovat hyvä asia, mutta mikäli työpaikat eivät jää suomalaisille, tekohengitetään ihan väärään suuntaan, toteaa kansanedustaja Arja Juvonen.

– Työpaikat on tultava suomalaisille, siten saamme myös veronmaksajia ja rahat jäävät Suomeen. Jos suomipoika ja suomityttö lähetetään työmaalta kotiin ja tilalle otetaan ulkomaalaisia, verorahat karkaavat ja kilpailukyky heikkenee.

Juvonen painottaa, että hallituksen työllisyyspolitiikalla on vaikutettava oman maan kansalaisten työllistymiseen.

– On huolestuttavaa, että hallitus haluaa kuitenkin helpottaa ulkomaalaisten työllistymistä. Työn turvaaminen suomalaisille on kestävää kehitystä, josta hallitus puhuu, mutta jonka toteutumisesta ei ole takeita.

”Rahan laittamista pankkiin”

Hallituksen kärkitavoite työllisyyden nosto vaatii osakseen mittavia panostuksia koulutukseen.

– Ensiaikaisen tärkeää on elää ajan hermolla sekä ennakoida ja käynnistää koulutusta aloille, joista on työntekijäpulaa. Hitsareita, hoitajia, rakentajia,levyseppiä, koodareita ja raskaankaluston kuljettajia tarvitaan. EU:n juomavesidirektiivin, joka on juuri lausunnolla eduskunnassa, astuessa tulevaisuudessa voimaan tarvitsemme varmasti myös putkimiehiä ja vesialanosaajia lisää, Juvonen sanoo.

– Kun työpaikka näillä aloilla menee suomalaiselle, se on rahan laittamista pankkiin. Lääkärikoulutusta tulee myös lisätä, sillä muutoin lääkäreitä etsitään ulkomailta, jolloin potilaan kohtaamisen haasteeksi tulee kielitaitokysymykset.

SUOMEN UUTISET