SDP-kansanedustaja Tytti Tuppuraiseen yhdistettyjen ns lentävien lauseiden kirjo ei ole tavattoman laaja, mutta suoranaiseksi superhitiksi nousi hänen taannoin lohkaisemansa lausahdus ”Oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista”. Samoilla linjoilla jatkaa nyt kaksi presidenttiehdokasta.

Vuonna 2020 Eurooppa- ja omistajaohjausministerinä toiminut Tytti Tuppurainen oudoksutti kansakuntaa toteamalla Uuden Suomen haastattelussa, että ”oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista”.

Samoilla linjoilla jatkavat presidenttiehdokkaat Pekka Haavisto ja Li Andersson. Molemmat vastasivat Helsingin Sanomien vaalikoneeseen päinvastaisella tavalla kuin kaikki muut ehdolle asettuneet.

HS-vaalikone tiedusteli ehdokkailta kantaa seuraavaan väittämään: ”Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.”

Pekka Haavisto ja Li Andersson vastasivat: ”Jokseenkin eri mieltä”.

Isänmaallisuus ei itsestäänselvyys?

Somessa vastausta hämmästeltiin laajalti.

”Kumpi ampui omaan jalkaansa tyylikkäämmin: Li vai Pekka?”, kysyy mieshenkilö.

”Pitääköhän nuo tulkita vetäytymisiksi kisasta?”, pohtii toinen.

PS-valtuutettu Hannu Järvinen summaa: ”Suomen ja suomalaisten edusta kysyttiin. Jokseenkin eri mieltä: punavihreät Li Andersson ja Pekka Haavisto. Täysin samaa mieltä: kaikki muut. Lojaliteetti ja isänmaallisuus eivät ole kaikille itsestäänselvyyksiä, edes presidentiksi pyrittäessä.”

Saivatpa Haavisto ja Andersson toisaalta tunnustusta siitäkin, että vastasivat sentään kysymykseen rehellisesti.

”Kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä”

Eräät keskustelijat nostivat esiin ristiriidan perustuslaissa mainitun presidentin antaman juhlallisen vakuutuksen kanssa.

Aloittaessaan toimessaan tasavallan presidentti antaa eduskunnan edessä seuraavan juhlallisen vakuutuksen:

”Minä – –, jonka Suomen kansa on valinnut Suomen tasavallan presidentiksi, vakuutan, että minä presidentintoimessani vilpittömästi ja uskollisesti noudatan tasavallan valtiosääntöä ja lakeja sekä kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä.”

SUOMEN UUTISET