Perheidylli Raqqan kaupungissa: nainen pukeutuu mustiin lähteäkseen kaupungille ja vauva jokeltelee lattialla. Nainen kävelee mustakaapuisen ystävänsä kanssa kylillä, kun paikalle pörähtää tuuheapartaisten miesten pickup – konekivääri lavalla. Väki hätistellään katsojiksi torikokoukseen. Kiihkeästi artikuloivat, parrakkaat mieshenkilöt hakkaavat miehen miekalla palasiksi Isis-kansan katsellessa.

Näin lähtee liikkeelle Ruotsin tämän hetken ehkä kohutuin tv-sarja Kalifat, jonka ensimmäinen osa esitettiin SVT:ssä 12. tammikuuta. Lyhyesti kerrottuna kupletin juoni kiertyy tiedustelupalvelu Säpon agentti Fatiman ympärille. Fatiman ura on lähtökohtaisesti solmussa.

Fatiman ura lähtee taas urkenemaan, kun agenttimme saa tietää, että ISIS-ruotsalaiset suunnittelevat Raqqan kaupungissa terrori-iskua kotimaahansa. Vinkin antanut, ihmissuhteisiinsa pettynyt Isis-nuorikko pitää uittaa ulos kalifaatista. Vastineeksi kyseinen ISIS-vaimo velvoitetaan Säpon vasikaksi terroristijärjestön ytimeen.

”Mieletön ihanalla tavalla”

Sandra Wejbro luonnehtii Aftonbladetissa tv-sarjaa ”klaustrofobiseksi, intensiiviseksi ja hiukka mielettömäksi – mutta ihanalla tavalla”. Samalla hän asettaa kyseenalaiseksi sen, miten aidon kuvan Isis-terroristijärjestöstä ja radikalisoitumisesta sarja oikeastaan antaa. Tv-teos kuitenkin ”onnistuu päätehtävässään luoda jännittävää tv-dramatiikkaa”. Toki samaan hengenvetoon Wejbron mukaan herää kysymys, mistä sarja oikeastaan kertoo ja miksi se on tehty?

Sarjan käsikirjoituksen ovat tehneet Wilhelm Behrman ja Nicklas Rockström. Kaksikko on niittänyt mainetta aiemminkin ja Kalifat-sarjasta on selkeästi suunniteltu kansainvälistä myyntimenestystä. Käsiteltävä teema on varmasti tuttu katsojille kaikkialla maailmassa ja lähes sadistisen realistinen käsittelytapa -romantiikalla ja puberteettihuumorilla höystettynä – kiehtoo turvallisella kotisohvallaan lojuvaa EU-kansalaista.

”Jokainen päättäköön itse omista tunteistaan”

Nora Rios näyttelee Kalifaatissa teini-ikäistä Sullea, jota islamistit pyrkivät radikalisoimaan tarinan melskeissä. Itse asiassa Sulle joutuu huijatuksi. Rios kertoo Expressenissä, että katsojan olisi hyvä kahlata koko sarja läpi ennen kuin avaa suunsa:

– Katsoja päättäköön itse omista tunteistaan ja ajatuksistaan sarjan nähtyään. Luulen, että mieli myllertää aika tavalla. Niin kävi minullekin. Olin emotionaalisesti aivan tyhjä katsottuani sarjan kaikki jaksot.

Loppukevennys tv-sarjasta Kalifat: maahanmuuttajien jälkeläiset keskustelevat Järvan koululla, jossa kantaruotsalainen piltti on harvinaisuus. Ilmassa on radikalisointia. Koulusta tehdään kvanttihyppy Raqqan kaupunkiin, jossa nainen on juuri kuullut jääneensä leskeksi. Ovella kolkuttavatkin jo Isis-naispoliisit, jotka pölähtivät paikalle toteuttaakseen Isis-sotea ja viedäkseen naisihmisen leskitaloon odottamaan uutta sulhoa. Kierrätys on päivän sana. Mustakaapuiset poliisittaret pieksevät tuoreen leskirouvan samantien ja varman päälle.

SUOMEN UUTISET