Kalifat-sarja on ollut ennenkuulumaton menestys Ruotsin yleisradion SVT Play -palvelussa ja lineaarisessa televisiossa. – Palaute katsojilta on ollut sen verta ylitsepursuavaa, ettei heti tule mieleen sarjaa, joka olisi päässyt niin monen katsojan ihon alle, sanoo SVT:n draamapomo Expressenissä .

Kalifat on takuuvarmaa ammattilaisten työtä, sillä sarjan käsikirjoittajat Wilhelm Behrman ja Niklas Rockström eivät ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. He ovat aiemmin kirjoittaneet muun muassa menestyssarjan ”Innan vi dör” (Ennen kuin kuolemme). Nyt he voivat juhlistaa onnistumistaan sillä, että suoratoistopalvelu Netflix osti Kalifat-sarjan esitysoikeudet.

– Yhä suurempi osa yleisöstä haluaa nähdä useamman osan sarjasta kerralla. Kalifat on tismalleen sen tyyppinen sarja ja uskomme katsojien arvostavan tätä mahdollisuutta. Uudessa mediaympäristössä on myös tärkeätä kokeilla uusia julkaisumuotoja, sanailee SVT:n draamapäällikkö Anna Croneman.

Sarjan kaikki osat julkaistiin kerralla 9. helmikuuta, joka sekin kertoo SVT:n kaipuusta nykyaikaan. Tai ainakin siitä, että suoratoistopalveluiden uhka otetaan kansallisessa tv-yhtiössä vakavasti ja asialle on päätetty tehdä jotakin. Kalifatin esikuvana voisi näin olla tanskalais-ruotsalainen Silta-sarja, johon alkuinnostuksen jälkeen tehtiin vielä kolme jatkokautta.

Ensin diskuteerataan

Kalifatin jatkoa on toivottu, siitä Cronemanin on jo kuumotettu ja asiaa ajamaan on tietysti perustettu myös Facebook-ryhmä. Kansallisen mediayhtiön rattaat pyörivät hitaasti, joten jatkoa suorikkisarjalle on vasta alettu pohtia.

– Strategiamme mukaisesti tuotamme vuosittain katsojillemme mutkikkaan kertomuksen omasta ajastamme. Se sijoitetaan jännittävään aihepiiriin, hahmot ovat tarkkaan mietittyjä ja maailmaa tarkastellaan laajasti. Emme halua vaikean teeman jäävän ainoastaan pienen porukan nähtäville. Haluamme saada aikaan keskustelua, mutta emme sellaista, josta puuttuvat erilaiset näkökulmat, Croneman sanoo arvoituksellisesti.

SUOMEN UUTISET