Oppositiojohtajat Timo Soini ja Juha Sipilä moittivat Ylen aamu-tv:ssä hallituksen kehysriihen päätöksiä. Molemmat kritisoivat erityisesti kipeiden päätösten kohdistumista lapsiperheisiin.

Timo Soinin (ps.) mukaan kehysriihen mukaan suunniteltujen leikkausten suuruusluokat ovat suurinpiirtein oikein, mutta kohdentaminen on pielessä.

– Kun saatiin sote-uudistus sovittua, niin tässä olisi pitänyt sopia kuntien osalta viiden vuoden irtisanomissuojan ja ketjutuksen lopettaminen. Se jäi nyt tekemättä. Jos todelliset rakennepoliittiset ratkaisut olisi tehty, olisi pienituloiset lapsiperheet voitu jättää nyt rauhaan, Soini totesi.

Riekaleinen kasvupaketti

Juha Sipilän (kesk.) mielestä ei ole oikein, että suurin leikkaus on lapsiperheitä koskeva. Hän esitti, että jätettäisiin oppivelvollisuusiän nosto tekemättä. Hän kritisoi myös 600 miljoonan euron kasvupakettia:

– Kasvupaketti on kovin riekaleinen ja pienistä osista koottu.

Soini puolestaan painotti, että kasvupaketin olisi pitänyt olla vaikutuksiltaan tehokkaampi. Hän nosti esimerkiksi energiantaseen:

– Suomi tuottaa ulkomailta energiaa lähes seitsemällä miljardilla. Meillä on koko ajan sorsittu kotimaista turvetta ja puuta. Nämä olisivat tällaisia asioita jotka nostaisivat maakuntia.

Soini piti nurinkurisena sitä, että vaikka haetaan kasvua, niin silti verotetaan entistä kovemmin ihmisten liikkumista ja työssäkäyntiä:

– Kun haetaan kasvua, niin sitä ei synny sillä tavalla, että ihmisten liikkumista ja työssäkäyntiä verotetaan niin kuin nyt tehdään. Me tarvitsemme investointeja ja innovaatioita, uusia tuotteita, tavaran laatua. Sitä kautta syntyy jaettavaa ja työtä.

Sipilä mainitsi positiivisisena asiana turpeen verotuksen keventämisen.

– Se pikkuisen parantaa metsähakkeen kilpailukykyä kivihiileen verrattuna. Ja tämä energiatase, johon Soini viittasi – täällä meillä olisi paljon tehtävää.

”Maailmanparannusrahat” vihdoinkin leikkauslistalle

Perussuomalaiset on vuosia esittänyt kehitysapurahojen leikkaamista ja ajanut sitä, että nämä maailmanparannusrahat otetaan mukaan säästötalkoisiin.

– Nyt se meni läpi. Suuruusluokassa on vielä vähän viilaamista, Soini linjasi.