Maaseudun Tulevaisuus selvitti keskustapuolueen sisäpiiriläisten mielipiteitä ex-pääministeri Juha Sipilästä (kesk). Tulokset eivät mairittele. Moitteita satelee johtamistyylistä, hallituksen kokoonpanosta, kokoomuslaisten kanssa veljeilystä ja ministerivalinnoista. Erityisesti Sipilän suosikkiministeri Anne Bernerin (kesk.) erityiskohtelu on jäänyt kismittämään monia keskustavaikuttajia.

MT:n haastattelemat keskustan sisäpiiriläiset kertovat:

”Sipilä antoi Anne Bernerille kaikista ministereistään suurimmat valtuudet toimia omavaltaisesti. Berner ei kyennyt oppimaan poliittisen johtajan roolia ministerinä vaan ripitti ja nuhteli erittäin loukkaantuneena, jos joku kansanedustaja rohkeni olla eri mieltä.”

”Sipilä jopa sitoi oman jatkonsa Berneriin. Suljettujen ovien takana Bernerin toiminta koetteli ministerivastuun ja laillisuuden rajoja.”

Useampi MT:n haastateltu kertoo, että mikäli Sipilän toimintaa kritisoi, tämä lakkasi tervehtimästä.

Sipilän kritiikinsietokyky näyttää olevan hänen heikko kohtansa. Tämä puski läpi myös tapauksessa, jolloin pääministeri hyökyi tietoliikennelankoja pitkin moittimaan Ylen toimittaja Salla Vuorikosken juttua. Sipilä pommitti Vuorikoskea kymmenin viestein.

Juha Sipilä väistyy keskustan puheenjohtajuudesta syksyn puoluekokouksessa. Tästä huolimatta hän on ilmoittanut tekevänsä puolueen johtoelimille ehdotuksen keskustan ministereistä – siis jos keskusta päättää mennä hallitukseen.

MT:n haastattelema keskustakansanedustaja ei lainkaan pidä ajatuksesta, että Sipilä nimittäisi tulevat ministerit.

Kun hän ilmoitti, että keskustan säännöt oikeuttavat hänet päättämään ministerivalinnoista, hän joko valehteli tai sitten ei ole koskaan lukenut keskustan sääntöjä. Sääntöjen mukaan puheenjohtaja ainoastaan johtaa valintakokousta. Sipilä-viha on kansan parissa niin suurta, että hänen jatkonsa ministerinä olisi katastrofi keskustan tulevaisuudelle”, kansanedustaja moittii MT:lle

Vanhanen rientää hätiin

Keskustan äänenkannattaja Suomenmaa yritti päivän aikana minimoida MT:n jutun aiheuttamaa julkisuusvahinkoa julkaisemalla Matti Vanhasen (kesk.) Sipilää tukevia kommentteja.

– Luottamus pysyi ryhmän sisällä. Sen takia oli mahdollista, että hän aivan poikkeuksellisen laajasti testautti ryhmässä luottamukselliset ja herkät kysymykset. Luulen, että vastaavaan on hyvin harvoin meillä pystytty, Matti Vanhanen riimitteli.

Ja mikseipä riimittelisi. Vanhasen on jatkuvasti mainittu uutisjutuissa, joissa on hahmoteltu Juha Sipilän lähimpiä luottohenkilöitä. Kukapa sitä nyt omaa suojattiaan haukkuisi?

SUOMEN UUTISET