Kansanedustajat Kaj Turunen (ps.) ja Hanna Kosonen (kesk.) eivät voi hyväksyä valtion osallistumista rahoituksen kautta opettajakoulutuksen siirtoon Savonlinnasta Joensuuhun.

– OKL:n säilyttäminen Savonlinnassa on ainut ja kaikin puolin järkevä vaihtoehto, Turunen ja Kosonen toteavat.

Lisäkustannuksia ja tappioita

Itä-Suomen yliopiston hallitus teki päätöksen siirtää opettajankoulutus Savonlinnasta Joensuuhun. Nyt Joensuu on hakenut valtiolta rahoitusta neljään sataan opiskelija-asuntoon samaan aikaan kun siirto aiheuttaisi Savonlinnassa pelkästään valtiolle n. 80 miljoonan menetykset. Tähän on laskettava vielä kaupungille aiheutuvat takaustappiot.

– Aivan käsittämätöntä, jos tähän suostutaan. Joensuu hakee nyt alkuun valtiolta 35 miljoonaa opiskelija-asuntojen rakentamiseen, kun se aiheuttaisi Savonlinnassa yli 100 miljoonan välittömät tappiot ja talouden romahtamisen pysyvästi. Valtio ei saa missään tapauksessa rahoittaa OKL:n siirtoa mitenkään, eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen jyrähtää.

Pysyvä ratkaisu nopeasti

Opetus- ja kulttuuriministeriö neuvottelee parhaillaan yliopistojen kanssa tulevan kauden rahoituksesta.

– Mielestäni ministeriön pitää ottaa huomioon neuvotteluissaan kokonaistaloudelliset vaikutukset, eikä vain omaan alaansa kohdistuvat vaikutukset. Säästöjähän Savonlinnan siirrosta Itä-Suomen yliopisto ei ole kestävällä tavalla osoittanut. Opettajakoulutuksen säilyttämisestä Savonlinnassa on saatava pysyvä ratkaisu nyt nopeasti. On haettava vaikka sellainen ratkaisumalli, joka ei ole riippuvainen Itä-Suomen yliopiston päätöksestä, Kosonen vaatii.

SUOMEN UUTISET

Tagit