Suomen syvä budjettialijäämä ei näytä huolettavan keskustan kansanedustaja Aila Paloniemeä. Hän tiukkaa hallitukselta kirjallisessa kysymyksessään keinoja kehitysyhteistyömäärärahojen tason nostamisesta 0,7 prosenttiin bktl:stä. Suomen tämänhetkinen määräraha on noin 0,51 prosenttia bktl:stä. Paloniemen esitys tarkoittaisi 0,19 prosentin korotusta ja euroissa noin 300 miljoonan euron summaa.

Perussuomalaiset on toistuvasti esittänyt kehitysyhteistyömäärärahojen sovittamista vallitsevaan taloustilanteeseen. Kansanedustaja Hanna Mäntylä (ps.) kommentoi asiaa taannoin seuraavasti:

– Kaikki raha, jota pumppaamme vastikkeettomasti pois Suomesta – on kyse sitten rahasta kehitysmaihin tai Euroopan pankkien pelastamiseen – on luonnollisesti pois suomalaiselta veronmaksajalta ja suomalaisesta hyvinvoinnista. Taloustilanteessa, jossa tehdään rankkoja leikkauksia, korotetaan veroja ja jopa heikennetään työllisyyttä, tulisi ensisijaisesti leikata muihin maihin menevistä tuista. Ensin tulee huolehtia oman maan kansalaisten riittävästä hyvinvoinnista ja vasta sen jälkeen auttaa muita, jos mahdollisuuksia on.

PS VERKKOTOIMITUS