EU-tutkija Charles Wyplosz suomii Kauppalehden haastattelussa kovin sanoin Saksan liittokansleri Angela Merkelin tiukkaa eurolinjaa.

Tutkijan mielestä EU:n kriisinhoito on epäonnistunut surkeasti. Merkel tekee kammottavaa vahinkoa vaatimalla kovaa menokuria samalla, kun Eurooppa on lamassa.

– Mielestäni on häpeä, mitä on tehty. Työpaikkoja on tuhoutunut; yrittäjät ovat menettäneet kaiken. Sydämeni särkyy, kun ajattelen sitä, Wyplosz murehtii.

Kriisimaita ei olisi
pitänyt pelastaa

Wyplosz huomauttaa jäsenmaiden unohtaneen autuaasti pykälän, joka kieltää EU-maiden yhteisvastuun. Perussuomalaiset ovat huutaneet jatkuvasti saman pykälän perään.

– EU:n perussopimus kieltää yhteisvastuun. Minun tulkintani mukaan se tarkoittaa, että EKP:n ei pitäisi koskaan lainata suoraan rahaa jäsenmaille, tutkija toteaa.

– Kreikkaa, Portugalia tai Irlantia ei olisi pitänyt koskaan pelastaa eikä Euroopan vakausmekanismia (EVM) koskaan perustaa, Wyplosz sanoo.

Ja sokerina pohjalla:

– Mielestäni Angela Merkelin ja Nicolas Sarkozyn pitäisi olla vankilassa nyt. He ovat rikkoneet EU:n perussopimusta. Ainakin heidät pitäisi viedä oikeuteen, missä parhaat lakiasiantuntijat katsoisivat asiaa.

VELI-PEKKA LESKELÄ

Tagit