Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen on kutsunut Muhammed-pilapiirroksesta tunnetuksi tulleen Lars Vilksin Suomeen. Ruotsalainen Vilks saapuu Suomeen ensi viikolla ja hän osallistuu keskustelutilaisuuteen.

– Tilaisuus järjestetään Helsingissä, mutta paikasta ja aikataulusta kerrotaan turvallisuussyiden takia vasta myöhemmin. Itse tilaisuudessa on tarkoitus keskustella sananvapauden, yleisen turvallisuuden ja itsesensuurin suhteesta, Raatikainen kertoo.

Vilksin lisäksi keskustelutilaisuuteen osallistuu dosentti Arto Luukkanen (ps.). Raatikaisen mukaan Vilks lupautui tilaisuuteen helposti.

– Soitin Vilksille ja kysyin haluaisiko hän osallistua sananvapauteen liittyvään keskustelutilaisuuteen. Mies katsoi kalenteriaan ja sanoi suostuvansa tilaisuuteen, Raatikainen sanoo.

Maahanmuuton kustannuksista
ei keskustella kiihkottomasti

Helsingin vaalipiirissä perussuomalaisten kansanedustajaehdokkaana olevan Raatikaisen mukaan Vilks on oikea henkilö keskustelemaan sananvapaudesta, johon Suomessa liittyy itsesensuuria.

– Lehdistön vapaus ja sananvapaus eivät tarkoita sitä, etteikö itsesensuuria olisi Suomessa. Esimerkiksi maahanmuuton kustannuksiin liittyvä kiihkoton ja asiallinen keskustelu tuntuu olevan joillekin tahoille vaikeaa. Tavoitteenani on, että asioista aletaan puhumaan asiallisesti ja ilman turhaa kiihkoilua, Raatikainen kertoo.

Selvisi täpärästi
Kööpenhaminan verilöylystä

Vilks on ollut poliisin suojelussa vuodesta 2007 lähtien, jolloin hän julkaisi pilakuvan profeetta Muhammedista.

Viime helmikuussa yksi ihminen kuoli ja kolme haavoittui tulituksessa Kööpenhaminan keskustassa sijaitsevalla kulttuuritalolla, jossa Vilks osallistui sananvapautta käsittelevään keskustelutilaisuuteen. Taiteilija ja hänen henkivartijansa eivät loukkaantuneet, sillä he poistuivat ammuskelun alkaessa takaovesta ja piiloutuivat.

MIKA RINNE