LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Koponen: Suomen kasvu Euroopan hitaimpien joukossa – investoinnit valuvat ulkomaille
Polttoaineiden hintojen raju nousu on puhuttanut suomalaisia kuluneiden viikkojen ajan. Nyt hallitus kaavailee biopolttoaineiden 30 prosentin sekoitevelvoitetta, joka tulee vääjäämättä nostamaan polttoaineiden hintoja entisestään. Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen on tuohtunut hallituksen kurjistavasta politiikasta.
– Suomen osuus liikenteen aiheuttamista kasvihuonepäästöistä on maailman mittapuulla vain 1,5 promillea. Hallitus on täysin vieraantunut ihmisten normaalista arjesta, kun katsotaan minkälaisia päätöksiä he ovat tekemässä. Polttoaineiden hintojen korotusten lisäksi pääkaupunkiseudulle suunnitellut ruuhkamaksut tulevat toteutuessaan nostamaan autoilevien työmatkalaisten vuosikustannuksia jopa tuhansilla euroilla, Ari Koponen ihmettelee.
Kustannusten nousu myrkkyä yrityksille
Hallituksen tulisi päätöksillään lisätä työssäkäynnin ja työn vastaanottamisen kannattavuutta, eikä päinvastoin. Liikenteen kustannuksien pitäminen maltillisella tasolla edistää myös elinkeinoelämän ja kotimaan matkailun positiivista työllisyysvaikutusta.
– Suomi elää viennistä, mutta sijaitsee 1 500 kilometrin päässä markkinasta. Suomessa tulisikin tehdä kaikki mahdolliset toimet kotimaisten yritysten hyväksi, jotta niillä olisi edes tasavertaiset mahdollisuudet käydä kauppaa.
– Valitettavasti poukkoilevat päätökset ja kustannusten nousu eivät tee Suomesta haluttua maata investoida. Tästä tuorein esimerkki on Nesteen miljardiluokan hankkeen toteutuminen Rotterdamissa Porvoon sijaan. Juuri investoinnit luovat perustan kestävälle taloudelle ja laittavat konkreettisesti rahan liikkeelle yhteiskunnassa. Tutkimuksessa maailman hitaimmin kasvaneista maista Euroopassa Suomen taakse jäivät vain Kreikka ja Italia. Maailmanlaajuisesti seitsemän maata maailman 141 valtiosta kasvoi hitaammin kuin Suomi. Nämä ovat faktoja, joihin on puututtava nyt, Koponen vaatii.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- polttoaineiden hinnankorotukset Neste Ari Koponen Investoinnit Yritykset Eurooppa Talouskasvu Suomi vientiteollisuus hallitus verotus Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
PS kyselytunnilla: Hallituksen politiikka on teollisuusvihamielistä
PS: Hallituksen ”kestävän kasvun ohjelma” tuo vain EU:n yhteisen velkavankeuden
Suomi on pudonnut muiden Pohjoismaiden kyydistä – ainoa, jonka BKT ei kasva, “innovaatiokone on rikki”
Euroopan unioni siirtyy yhteiseen velkaan ja liittovaltion suuntaan – ”Puheet Suomen viennin elvyttämisestä EU-paketilla ovat pötyä”
Eduskunta ei ole vielä edes hyväksynyt EU-elvytyspakettia – vihreät ministerit ja valtiovarainministeri Vanhanen mehustelevat jo, miten rahat törsätään
Tavio: Miksi valtionyhtiö rakennuttaa lauttoja ulkomailla?
Viikon suosituimmat
Keskisuomalaisen päätoimittaja Yle-pomo Riikka Räisäsestä: Näillä näytöillä joku muu päätoimittaja olisi jo eronnut
Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola arvioi, että Riikka Räisäsen asemassa joku muu päätoimittaja olisi jo joutunut eroamaan tehtävästään.
Poliisi nappasi Helsingin yliopiston kunniatohtorin kiinni kahdesti – ensin Kööpenhaminassa, sitten Tukholmassa
Palestiina-huivin harteilleen kietonut ilmastoaktivisti ja kunniatohtori Greta Thunberg pidätettiin viime viikolla Israelin vastaisen mielenosoituksen aikana Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa. Thunberg on myös Suomen ja Ruotsin poliisin vanha tuttu.
Halla-aho: Arvelen, että moni muukin kuin persukansa alkaa ymmärtää Ylen prioriteetteja – ”Leikkausvaraa riittää myös tulevaisuudessa”
Samana päivänä kun maltilliset leikkaukset julkistettiin, Yle ilmoitti aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun.
Antikainen: Yle on väärässä – uutiset somaliaksi ja arabiaksi eivät auta sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan
Torstaina 12.9. Yle ilmoitti aloittavansa arabian- ja somalinkieliset uutispalvelut 23.9. Yle perustelee päätöstään sillä, että se auttaa kyseisiä kieliä puhuvia sopeutumaan yhteiskuntaan ja ymmärtämään paremmin suomalaista elämäntapaa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä somalian- ja arabiankielisten uutisten lisääminen ei edistä maahanmuuttajien integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.
Purra oudoksuu Ylen valikoivaa tarmokkuutta – Jos väläytetään jopa Pikku Kakkosen tai MM-hiihdon lakkauttamista, miten rahaa ja energiaa riittää somalian- ja arabiankielisiin uutislähetyksiin?
Yle ilmoitti torstaina aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun. Ylen Ykkösaamussa tänään vieraillut puheenjohtaja, valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu Ylen valintoja,
Nuorisokoteja myydään rikollisjengeille: ”Todellisuus muistuttaa karmeaa pilaa”
Netin .se-päätteisillä kauppapaikoilla saattaa tulla vastaan otsikko: ”Hyvämaineinen ja erittäin kannattava nuorisokoti myynnissä – luvat kunnossa”. Ostajaksi kelpaa kuka vain – vaikka jengirikollinen. Ruotsin poliisin mukaan useita kuntien ja valtion rahoittamia nuorisokoteja pyörittääkin jo järjestäytynyt rikollisuus.
Vihersiirtymän vaikeudet kasaantuvat – akkutehdas kuilun reunalla: ”En ihmettele, jos konkurssi olisi edessä puolen vuoden sisällä”
Kiinalaisautojen esiinmarssi kiristää kilpailua autonvalmistajien välillä. Eurooppalaiset sähköautojen valmistajat leikkaavat tuotantoaan. Vuonna 2025 tuotetaan viisi kertaa kysyntää enemmän akkukennoja. Vihreän siirtymän vauhtisokeus voi käydä kalliiksi sijoittajille ja akkutehtaiden työntekijöille.
Päivän Pointti: Elokapina huutelee herkästi omien oikeuksiensa perään, mutta loukkaa samalla tietoisesti muiden liikkumisvapautta
Elokapina-liike vähät välittää muiden ihmisten oikeudesta liikkua kaupunkialueella, koska elokapinalaisten mukaan liikkumisen vapaus saa väistyä elokapinalaisten oikeuksien tieltä. Äskettäin Elokapina on vaatinut syytesuojaa syyttäjälaitokselta.
Työmarkkina-asiaa: Miko Bergbom ja Niko Ohvo ravistelevat syväjähmettynyttä Hakaniemeä – miksi Suomessa ei ole talouskasvua?
Harrisin ja Trumpin suuri vaaliväittely: Valheita, vanhojen kaivelua ja kiertelyä
Nyt se vihdoinkin toteutui: Kamala Harris ja Donald Trump kohtasivat toisensa kasvokkain ensimmäistä kertaa elämässään. Philadelphiassa ilman yleisöä pidetty suuri vaaliväittely tulee jäämään ehdokkaiden ainoaksi kohtaamiseksi. Väittelyn aiheita olivat muun muassa talous, abortti, maahanmuutto, terveydenhuolto, sodat ja ilmastonmuutos.