
PS ARKISTO
Koskela: Hyvinvointivaltion tulevaisuus edellyttää vahvaa julkista taloutta
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela pitää hallituksen vuoden 2024 talousarvioesitystä välttämättömänä hyvinvointivaltion säilyttämisen kannalta. Koskela muistuttaa, että hyvinvointivaltion palveluita ei voida tulevaisuudessa turvata, ellei velkaantumiskehitystä saada käännettyä ja julkista taloutta tasapainotettua.
– Jos Suomessa jatkettaisiin edellisen hallituksen politiikalla, olisi velkasuhteemme jo vuonna 2040 ainakin yhtä korkea kuin Kreikassa ja Italiassa ennen eurokriisiä, Jari Koskela huomauttaa.
– Tämän hallituksen politiikalla velkasuhde saadaan vakautettua, ja jos kurinalaista talouspolitiikkaa jatketaan myös seuraavalla hallituskaudella, kääntyy velkasuhde viimein laskuun. Toivoisin, että tämä tilannekuva ja siitä syntyvä tavoite jaettaisiin laajemmallakin parlamentaarisella enemmistöllä.
Hallitus pohjoismaisella linjalla
Tulevan vuoden yli 11 miljardin alijäämä ei Koskelan mukaan kerro koko totuutta. Hän muistuttaa, että valtiovarainministeriön taloudellisen tilannekatsauksen mukaan alijäämät kyllä saadaan pienennettyä ja velkaantumista vähennettyä, kunhan hallitusohjelma toteutetaan kokonaisuudessaan ja aikataulussa.
– Neljän puolueen kompromissina syntyneet talousarvioesitys ja hallitusohjelma sisältävät monia kipeitäkin päätöksiä, mutta suuressa kuvassa ne ovat melko maltillisia ja noudattelevat pohjoismaalaista linjaa. Pohjoismaisen hyvinvointivaltion säilyttäminen edellyttää myös pohjoismaista työllisyysastetta. Siihen tämä hallitus politiikallaan tähtää, Koskela korostaa.
Työpaikkoja yksityiselle sektorille
Vuonna 2024 voimaan tulevilla sosiaaliturvan ja verotuksen muutoksilla tavoitellaan keskipitkällä aikavälillä 60 000–65 000 uutta työllistä. Koskelan mukaan julkisen talouden kannalta oleellista on, että työpaikat syntyvät yksityiselle sektorille.
Sanna Marinin hallituksen aikana suuri osa työllisyysasteen kasvusta selittyi julkisen puolen työpaikoilla, mikä ei ole julkisen talouden kannalta vielä riittävää.
– Ei näitä uudistuksia ja leikkauksia tehdä kenenkään kiusaksi, vaan siksi että saamme luotua uutta kasvua, työpaikkoja ja elinvoimaa. Elinvoimainen yrityskenttä on hyvinvointivaltion perusta samalla tapaa kuin hyvinvoiva työntekijä on jokaisen yrityksen kivijalka, Koskela toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yksityinen sektori työpaikat Pohjoismaat hyvinvointivaltio palvelut Jari Koskela Yritykset Julkinen talous Sanna Marin Talouskasvu Velkaantuminen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtiovarainministeri Riikka Purra: Teeskentelyn ja itsepetoksen aika on ohi – ylimitoitettu sosiaalivaltion malli on tulossa tiensä päähän

Hallitus siivoaa sosiaalidemokraattien ja keskustan sotkuja – “Suomalaisen hyvinvointivaltion turvaaminen edellyttää säästöjä ja sopeuttamista”

Julkista taloutta pakko korjata, että hyvinvointijärjestelmä säilyy – Purra: ”Velkalaivaa käännetään hitaasti, mutta suunta on nyt oikea”

Purra: Uudistukset Suomen yhteinen pelastusoperaatio – ”Enemmän työtä, kasvua ja sitä myötä hyvinvointia”

Strandman: Kuntouttavalla työtoiminnalla todella suuri merkitys

Vapaaehtoisesti työttömät varastavat kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta – “Raha ei tule taikaseinästä”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.