Eduskunnassa on viime aikoina puhuttu paljon erilaisista sosiaaliturvan muodoista. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on kuitenkin rakennettu työllä. Ylläpidämme verovaroin erilaisia julkisia palveluita, joilla takaamme kansalaisillemme koulutuksen, terveydenhuollon, katon pään päälle ja turvallisen ympäristön elää.

Perussuomalaisten kansanedustaja Pia Sillanpää haluaa palauttaa mieliimme sen, että hyvinvointiyhteiskunta ja sen tuottamat etuudet toimivat vain niin kauan kuin niitä käytetään oikein ja ne kohdennetaan heille, joille ne on tarkoitettu.

– Kun joku rikkoo tätä tarkoitusta, menee etuuksien ja palveluiden perimmäinen tarkoitus pilalle, sanoo Sillanpää.

– Luin viime viikolla Ilta-Sanomista artikkelin 31-vuotiaasta Almasta. Alma kertoo, että hän jätti korkeakouluopinnot kesken taloudellisista syistä. Tämä ei kuitenkaan ollut ainoa syy, miksi hän jättäytyi vapaaehtoisesti työttömäksi vuonna 2019: hän nimittäin halusi aikaa ajatella. Toiset ovat työttömiä siksi, etteivät löydä työtä yrityksistä huolimatta. Alma sen sijaan halusi ajatella.

Sillanpäätä suututtaa

Sillanpää katsoo, että tämä on yksi nyky-yhteiskunnan pahimpia vikoja. Häntä suorastaan suututtaa.

– Meillä todella on ihmisiä, jotka ajattelevat, että heillä on oikeus loisia yhteiskunnan rahoilla siksi, ettei joku muu rikastu. Mikä se sellainen oikeus on? Jokainen vapaaehtoisesti työtön, joka olisi kykeneväinen työhön ja elää muiden veronmaksajien lompakoiden turvin, on käytännössä varas.

– He ovat juuri niitä ihmisiä, jotka varastavat rahaa, joka kuluu yhteiskunnan heikoimmassa asemassa oleville. Uskallan sanoa sen ääneen: ei ole ihmisoikeus elää muiden veronmaksajien kustantamaa elämää, jos kykenee töihin ja samalla halveksii työntekijöitä ja heidän panostaan meidän kaikkien yhteisen hyvän eteen.

– On hyvä kysyä, arvostaako Alma saamiansa terveydenhuoltopalveluita? Entä peruskoulua? Tai vaikkapa niitä tukia, jotka ovat mahdollistaneet sen, että hän on voinut olla kotona päivät puhelimella ja tosi-tv:tä katsoen?

Myös pienituloiset tekevät osansa

– Raha ei tule taikaseinästä, muistuttaa Sillanpää.

Sillanpää arvostaa yrittäjiä, jotka omalla riskillä tarjoavat työtä ihmisille. Ilman yrittäjiä meillä ei olisi työpaikkoja eikä tämä maa pyörisi. On kuitenkin tärkeää, että jokainen tulisi työllä toimeen ja että työpaikoilla on hyvä ja turvallinen työympäristö.

– Meidän tulee huolehtia siitä, että työnantajat tarjoavat hyvät puitteet tehdä työtä ja että palkka on oikeudenmukainen ja vastaa työn vaativuutta, Sillanpää toteaa.

– Yhteiskunnan rahallinen tuki ei ole mikään mystinen, taikaseinästä tuleva raha, joka ilmestyy joka kuukausi pankkitilille. Se on rahaa, jota työssäkäyvät ihmiset kerryttävät valtion kassaan. Meillä on eri tuloluokissa olevia ihmisiä, on yrittäjiä, palkansaajia, pienituloisia, yksinhuoltajia ja osa-aikatyössä käyviä. Meillä on eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä, jotka tekevät osansa ja parhaansa sen eteen, että valtio ja kunnat pystyvät hoitamaan niille kuuluvat perustehtävät.

Moni ajattelee vain itseään

– Olisiko aika arvostaa sitä eikä vain vaatia itselleen loputtomasti oikeuksia ja saamisia toisensa perään? Jokaisella saa olla oma ideologiansa ja omat mielipiteensä, mutta meillä on valitettavan monta ihmistä, jotka eivät halua arvostaa sitä, mitä tämä yhteiskunta on heille tarjonnut. Ajatellaan vain itseä ja sitä, että minulle lisää.

Sillanpään mielestä on hyvä, että puhumme erilaisista vaikutuksista, mitä valtion huono taloudellinen tilanne aiheuttaa heille, jotka ovat elämässään vaikeassa tilanteessa jo valmiiksi. Mutta hänen mielestään olisi hyvä, että puhumme myös heistä, jotka käyttävät väärin yhteiskunnan tarjoamaa tukea ja käytännössä varastavat heiltä, jotka tukea oikeasti tarvitsevat.

Suomen Uutiset