Eduskunta on käsitellyt vuoden 2024 talousarviota pitkin viikkoa valtiovarainvaliokunnan budjettimietinnön pohjalta. Perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen nosti puheessaan esille työnteon merkityksen.

– Työpaikat ja yrittäminen. Ne ovat perusta toimeentulolle. Ansiotyö, jolla tulee toimeen on hallituksen lähtökohta hyvinvoinnille niin yksilön, perheiden kuin valtionkin osalta. Se mahdollistaa palvelut ja huolenpidon heikompiosaisista. Siksi on tärkeä, että kaikki osallistuvat. Kukin voimavarojensa mukaan. On valtion perustuslaillinen tehtävä, että julkisen vallan tulee edistää työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaisen oikeus työhön sekä huolehtia tämän työvoiman suojelemista, Mira Nieminen sanoo.

Työn täytyy palkita

Suomen korkea kokonaisverotus passivoittaa ihmisiä yrittämästä ja aiheuttaa kannustinloukkuja, huomaa Nieminen.

– Työ antaa jo itsestään merkitystä ja rutiineja elämälle, mutta sillä pitää olla myös palkitseva vaikutus. Ei voi olla niin, että työntekijälle tai yrittäjälle jää käteen vain palkinto siitä, että hän jaksaa nousta aamuisin ja kantaa verotaakkansa lisäksi alati kasvavan huoltosuhdekuorman. Meidän on huolehdittava ensisijaisesti työn ja yrittämisen kannustavuuden elementeistä, niin että ihmisten kannattaa ottaa työtä vastaan, he pysyvät töissä ja työttömät työllistyvät.

Työtulo etuuksia korkeampi

Etuuksien suhteen tilanne on kestämätön, sanoo Nieminen.

– Ansiotulon pitää olla korkeampi kuin kerätyt etuustulot. Erilaiset etuudet eivät voi vertautua tuloihin ja mahdollistaa sen, että niiden varassa eletään tarkoituksella. Tämähän on ikävää jo yksin niiden puolesta, jotka tarvitsevat aidosti sosiaaliturvaa.

– Hallitus on ottanut nyt vakavasti tehtäväkseen korjata julkinen talous ja laajentuvat etuusjärjestelmät. Ne, joihin tähän asti on vaan lisätty, mutta mistään ei ole otettu pois, Nieminen sanoo.

”Rahaseiniä ei ole”

Perussuomalaiset ovat luvanneet hoitaa taloutta vastuullisesti. Kenellekään ei pitäisi tulla yllätyksenä, että talouden tasapainottaminen on väistämätöntä, sanoo Nieminen.

– Kakku loppuu jossain vaiheessa ja jaettavaa on koko ajan vähemmän. Taikahattuja tai rahaseiniä ei ole, eikä uusia leipureita verotulojen kerryttämiseksi ole liikaa jonossa. Siksi hallitus on aloittanut tiukat, mutta vielä maltilliset toimet niissä asioissa, joissa vuosien aikana on kierrelty.

– Kukaan ei halua olla se ikävä ihminen, on kivempaa jakaa ja antaa kuin leikata ja ottaa. Mutta on totuuden vastaista väittää, että voisimme jatkaa tätä samaa kehitystä hyvinvointipalveluiden kanssa kun valtiomme on Euroopan nopeimmiten velkaantuvien maiden joukossa ja jo pudonnut Pohjoismaisista tasosta, eteläisempien valtioiden joukkoon.

– Jonkin on muututtava ja viimeistään nyt on aika pyrkiä muutokseen, Nieminen painottaa.

SUOMEN UUTISET