Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) on linjannut, että Suomen osallistuminen Vihreään ilmastorahastoon laskee neljäkymmentä miljoonaa euroa.

– Leikkaus tehdään kehitysyhteistyöbudjetin säästöjen vuoksi ja leikkauksen suuruus on 40 % verraten aiempaan Marinin hallituksen linjaan, Ville Tavio toteaa.

Suomen osuus laskee säästön myötä sadasta miljoonasta eurosta kuuteenkymmeneen miljoonaan. Rahoitus kohdistuu vaiheittain vuosille 2024–2028.

Rahoitusta pohdittu useissa maissa

Suomi on yksi niistä maista, jotka ovat olleet mukana Vihreän ilmastorahaston (Green Climate Fund, GCF) rahoittamisessa sen alusta alkaen. Rahaston toisen lisärahoituskierroksen rahasummia on viime aikoina pohdittu eri maissa. Suomen tekemä leikkaus GCF:n lisärahoituksessa on prosentuaalisesti suurempi kuin yhdelläkään muulla Euroopan valtiolla.

Orpon hallituksen ohjelma linjaa ilmaston olevan yksi kehityspolitiikan painopisteistä Suomelle jatkossakin, minkä vuoksi ilmastorahoitusta jatketaan kehitysyhteistyöbudjetin puitteissa.

Vihreä ilmastorahasto on YK:n ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen ja Pariisin ilmastosopimuksen virallinen rahoitusmekanismi. Syksyllä järjestetyssä GCF:n rahoituslupauskokouksessa luvattujen rahoitusmäärien yhteenlaskettu summa eri mailta on yli 8,5 miljardia euroa.

SUOMEN UUTISET