

LEHTIKUVA
Kreikka muutti turvapaikkalakejaan – kansalaiset estivät maihinnousun Kosilla
Kreikan parlamentti on hyväksynyt turvapaikkajärjestelmänsä uudet lait. Hallitus kertoo, että maan uudet lait noudattavat EU:n turvapaikkadirektiiviä. Kosin saarella kansalaiset ovat estäneet noin 75 turvapaikanhakijan maihinnousun kertoen saaren vastaanottokapasiteetin olevan täynnä.
Kansalaisten turvallisuudesta vastaava ministeri Michalis Chrysochoidis kertoi, että uusien lakien myötä turvapaikan anominen virtaviivaistuu käsittelyaikoja lyhentämällä. Hän lisäsi, ettei lakipaketilla ole tarkoitus polkea hakijoiden ihmisoikeuksia.
Lakiesitys hyväksyttiin perjantaina. Paine järjestelmän uusimiseen kasvoi turvapaikanhakijoiden määrän kasvettua rajusti kuluvan vuoden aikana.
Rajoituksia julkiseen terveydenhuoltoon
Kreikan julkinen terveydenhuolto on ollut eurokriisivuosien jäljiltä suurten leikkausten kohteena. Chrysochoidis kertoi, ettei turvapaikkaa hakeville voida myöntää kreikkalaista sosiaaliturvatunnusta. Tunnus takaa samat kansalaisoikeudet kuin maassa syntyneille. Tunnuksen myötä henkilöt kuuluvat työ- ja terveydenhuolto-oikeuden piiriin.
Terveydenhuoltoa ei ole estetty. Turvapaikkaa hakevat joutuvat näyttämään omat henkilötietopaperinsa terveysasemilla ja sairaaloissa.
Hotellimajoitukset hiertävät kansaa
Kreikan saarten vastaanottokeskuksissa majoitetaan noin kolme kertaa enemmän väkeä kuin mihin keskukset on suunniteltu. Maan hallitus on esittänyt 20 000 henkilön kuljetuksia saarilta mantereelle. Kuljetukset on nyt aloitettu.
Mantereella hakijoita majoitetaan hotelleihin, tyhjiin asuntoihin, käyttämättömiin kasarmeihin ja teollisuusrakennuksiin. Hotellinpitäjät ovat olleet tyytymättömiä turvapaikanhakijoiden majoittamiseen. Hotellimajoitus hiertää myös paikallisjohtajia.
Kansalaisiakaan hotellimajoitukset eivät ilahduta. He ovat esimerkiksi heittäneet kiviä turvapaikanhakijoita kuljettaneita linja-autoja kohti. Turvapaikanhakijoiden majoittaminen kreikkalaiskoteihin on saanut rajua kritiikkiä kreikkalaisilta.
Kreikkalaiset estivät turvapaikanhakijoita kuljettaneen aluksen rantautumisen Kosin satamaan. Kansalaiset käyttivät kunnan ajoneuvoja sataman sulkemiseen. Lopulta turvapaikanhakijoita kuljettanut alus otti kurssin kohti Piraeuksen satamaa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksan AfD vaatii uuden pakolaiskriisin alla: Euroopan turvattava omat ulkorajansa

Mäkynen: Uusi siirtolaiskriisi uhkaa Suomea

Maltan maahanmuuttosopimuksella nihkeä vastaanotto EU-maissa

Saksa käännyttää ennätysmäärän turvapaikanhakijoita muihin EU-maihin – enin määrä Italiaan, Kreikkaan viisi, Unkariin ei yhtäkään

Junnila onnittelee Kreikkaa turvapaikkajärjestelmänsä uudistamisesta: ”Lihapatojen perässä tulleet onnenonkijat lähetetään takaisin”

Tietotoimisto: Kreikka palauttaa pakolaisia Turkkiin maarajan kautta

Kreikan saarilla mielenosoituksia täyttyvien vastaanottokeskusten aiheuttamien ongelmien vuoksi

Kreikka rakentaa kelluvia esteitä Egeanmerelle laittomien siirtolaisten kulun estämiseksi

Kreikkalaisella saarella tunteet kuumenevat – nyt protestoivat turvapaikanhakijat
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.