Eduskunnan puhemies Maria Lohela toivoo, että eduskunta näyttäisi koko kansalle esimerkkiä asiallisesta, maltillisesta ja rakentavasta keskustelusta. Hän esitti näkemyksensä maanantaina eduskunnan puhemiehen syyskauden avajaisinfossa. Hän vastasi kysymykseen, miten eduskunta aikoo huomioida yhteiskunnan kiristyneen ilmapiirin, kun Eurooppaan suuntautunut pakolaisvyöry on jakanut vahvasti kansalaisten näkemyksiä.

– On ihan selvää, että on kiristyneitä tunnelmia ja ajatuksia ja paljon huolta. Mietitään, että mistä löydetään tähän ratkaisut, Lohela aloitti.

– Kyseessä on humanitaarinen katastrofi, joka koskettaa laajoja määriä ihmisiä Afrikassa ja Lähi-idän alueella ja jotenkin se on ratkaistava. Toivon, että kansanedustajat täällä keskittyvät ratkomaan vaikeita kysymyksiä ja isoja asioita, joita eduskuntaan tulee puhuttavaksi. Oma toiveeni on, että täällä pysytään rauhallisina ja asiallisina, kunnioitetaan toisia ja käydään rakentavaa ja ratkaisulähtöistä yhteiskunnallista keskustelua ja sillä tavalla näytetään täällä esimerkkiä, Lohela linjasi.

Ylen kysyessä Olli Immosesta (ps.) Lohela vastasi, että eduskunta ei ota instituutiona kantaa kansanedustajien poliittisiin mielipiteisiin, joita he esittävät vapaa-ajallaan.

Eduskuntaa odottaa jälleen kiireinen työ. Se saa 162 hallituksen esitystä, joista vajaat 50 liittyy budjettiin ja vajaat 50 kiireellisiä, jotka tulevat voimaan vuoden alusta. Joukossa on vaativia esityksiä, joilla pannaan toimeen hallituksen ohjelmaa.

Budjettiesitys tulee eduskunnalle maanantaina 28.9. Sen yhteydessä annetaan suurin osa budjettilaeista. Suurin osa muistakin esityksistä annetaan syys-lokakuussa.

– Toivonkin, että eduskunta keskittyy todella puurtamaan isojen ja tärkeiden kysymysten parissa, Lohela vetosi.

Veli-Pekka Leskelä