ELY-keskus julkaisi äskettäin mainosvideon, jossa hehkutetaan pienten paikkakuntien turvapaikanhakijoille tarjoamia palveluita.

”Pieni paikkakunta – hyvä asua, helppo kulkea” -videolla pienillä paikkakunnilla asuvat maahanmuuttajat kertovat elämästään. Tarkoituksena on houkutella myönteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita muuttamaan pieniin kuntiin.

Videosta on neljä eri kieliversiota: arabia, dari, tigrinja ja selkosuomi. Dari on paštun ohella Afganistanin toinen virallinen kieli. Tigrinja puolestaan on pääasiassa Kaakkois-Eritreassa ja Pohjois-Etiopiassa puhuttu kieli.

Lepäilyä ja leivonnaisia

Videolla ilmeisesti Syyriasta tulleet pakolaiset kertovat elämästään Suomessa.

– Kun olimme tulleet Suomeen, lepäilimme noin kolme kuukautta.

Sen jälkeen oli aika mennä suomen kielen kurssille. Nainen kertoo käyneensä kurssia puoli vuotta ja jääneensä sitten vastasyntyneen lapsen kanssa kotiin. Lapsia pariskunnalle onkin siunaantunut oikein kahden sohvan täydeltä.

Puolitoista vuotta synnytyksen jälkeen opinnot jatkuivat kokin ammatin opiskelulla. Opiskelu oli naisen mukaan mielenkiintoista.

Mukavaa puuhaa on riittänyt opintojen jälkeenkin. SPR on järjestänyt tulijoille kahvilan, jossa he käyvät joka sunnuntai myymässä leipiä ja makeita leivonnaisia.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on syyrialaista ruokaa tarjoavan ravintolan perustaminen.

Pudasjärvi palvelee

Videon toinen tarina tulee Pudasjärveltä, jossa maahanmuuttajapalvelut toimivat erinomaisesti. Maahanmuuttajien palvelutoimistossa opetetaan, miten lomakkeita täytetään, miten laskuja maksetaan ja miten lääkäriin varataan aika. Mikä parasta, kaikki nämä palvelut ovat saatavilla tulijan omalla äidinkielellä.

Videolla korostetaan pikkupaikkakuntien hyviä liikenneyhteyksiä. Tämä tieto on epäilemättä lohdullinen läpi koko Euroopan tuhansia kilometrejä vaivalloisesti taivaltaneille turvapaikanhakijoille.

Reilut kahdeksan minuuttia kestävän videon voi katsella tästä linkistä.

”EU-massit” kotiin

Videon perimmäinen kohderyhmä ja tavoite saattavat jäädä vähän hämäriksi, mutta pohjimmiltaan kyse on siitä, että EU ottaa suomalaisilta verorahoja jäsenmaksujen muodossa ja käyttää osan näistä rahoista erilaisten EU-projektien rahoittamiseen.

Tässä on kyseessä EU:n Turvapaikka-, maahanmuutto-ja kotouttamisrahaston (AMIF) rahoittama OSKU-hanke (Täsmäohjaus pakolaisten kuntaan siirtymisen tueksi).

Massit tästä mainosvideosta nappasi turkulainen Mainostoimisto SST Oy.

SUOMEN UUTISET