Maria Asunta ja Erkki Seppänen julkaisevat ”Turvapaikka uutisissa – Mediakatsaus 2015-2020” kirjan perjantaina. Suomen Uutiset lähettää tilaisuuden suorana verkkolähetyksenä klo n. 19:10 alkaen.

Kyseessä on tekijöiden mukaan ensimmäinen laaja journalistinen julkaisu Suomessa, joka kertoo kattavasti, miten turvapaikka-asiaa käsiteltiin sosiaalisessa mediassa sekä valta-että vastamedioissa 2015-2020.


Youtube Live.

Linkki tulee näkyviin myös PS:n Youtube-kanavalle.


Tekijät kuvaava mediatiedotteessaan kirjan sisältöä seuraavasti:

Turvapaikka uutisissa –Mediakatsaus 2015–2020on ensimmäinen kattava suomalainen tietoteos ajankohtaisesta turvapaikkauutisoinnista. Lähihistoriaa koostava teos kuvaa journalismin vaikutuksia sosiaalisen median keskusteluihin ja median roolia kansalaisten kuplautumisessa.

440-sivuinen teos tarkastelee perinteisen median valitsemia näkökulmia: mitä artikkeleihin otettiin mukaan, mitä jätettiin pois ja miltä osin julkaisuissa oli nähtävissä asenteellisuutta ja ideologista värittyneisyyttä.

Olivatko pakolaiset uusi Nokia, lottovoitto tai Suomen talouden piristysruiske, kuten otsikot kertoivat? Oliko turvapaikanhakijoina paljonkin korkeasti koulutettuja syyrialaisia perheitä? Räiskähtikö rasismi turvapaikkakriisin myötä, nousivatko valtaan pelätyt neonatsit? Oliko tulijoiden motiivien pohtiminen rasismia vaiko ei? Entä oliko niin kutsuttu vastamedia pelkästään paha ilmiö?

Kirjan mottona on: ”Jokainen uutinen ei ole valeuutinen, mutta jokainen valeuutinen on uutinen.

”Media on yksi valtiomahdeistamme, se neljäs, jonka mainetta on vaalittava ottamalla opiksi sen tekemistä virheistä. Viides valtiomahti on lukijakunta –siis jokainen meistä, mediavallan vahtikoirat.

Kirjan kahdesta julkistamistilaisuudesta ensimmäinen pidettiin Tampereella, ja nyt on vuorossa Helsingin tilaisuus. Se pidetään Punavuoren Ahvenessa 18.9. klo 19.10-21.00.

Kirjoittajia haastattelee kirjailija Jussi K. Niemelä.

Maria Asunta (s. 1975) on vapaa journalisti ja tieto- ja kauno-kirjallisuuden moniottelija, joka on julkaissut yhteiskunnallisia runoteoksia, romaaneja, tietokirjoja ja lehtiartikkeleita vuodesta 2000 (nimellä Maria Syvälä). Asunta on työskennellyt Lähi-idän maissa ja Afrikassa, jossa toteutti muun muassa Suomen ulkoministeriön tuella rasisminvastaisen taidetyöpajan Namibian slummin lasten kanssa. Turvapaikka uutisissa on hänen kymmenes teoksensa.

Erkki Seppänen (s.1979) on Oxfordin yliopistosta valmistunut kielitieteilijä ja muusikko. Asiallista keskustelu-kulttuuria peräänkuuluttanut Seppänen tunnetaan parhaiten KYPCK-yhtyeen laulajana. Ympäri maailmaa kiertänyt muusikko työskentelee nykyisin eduskunta-avustajana. Turvapaikka uutisissa on hänen ensimmäinen tietokirjansa

SUOMEN UUTISET