

LEHTIKUVA
Menikö kokoomuksen ja vihervasemmiston maahanmuuttounelmointi jo överiksi? Petteri Orpo, Sanna Marin, Annika Saarikko ja Li Andersson haluavat kolminkertaistaa maahanmuuttajien määrän
Useilta eduskuntapuolueiden johtajilta kuultiin MTV:n puheenjohtajatentissä todellisuudesta irrallaan olevaa maahanmuuttopuhetta. Petteri Orpo, Sanna Marin, Annika Saarikko ja Li Andersson ilmoittivat olevansa valmiita jopa kolminkertaistamaan Suomeen saapuvien maahanmuuttajien määrän – tällä kertaa sillä verukkeella, että Suomeen saataisiin lisää työikäistä väestöä.
Suomessa on satojatuhansia työttömiä ja runsaasti vajaatyöllistettyjä. Samaan aikaan kuitenkin Suomessa sanotaan olevan työvoimapula.
MTV:n eilisessä puheenjohtajatentissä kävi jälleen hyvin ilmi, että vanhojen puolueiden puheenjohtajat viis veisaavat Suomessa olevien työttömien ja vajaatyöllistettyjen asemasta, eikä vanhoja puolueita juurikaan kiinnosta, miten tätä varsin suurta joukkoa suomalaisia autettaisiin työllistymään.
Sen sijaan vanhat puolueet haluavat täyttää avoimet työpaikat maahanmuuttajilla. Kokoomuksen Petteri Orpo, SDP:n Sanna Marin, keskustan Annika Saarikko ja vasemmistoliiton Li Andersson ilmoittivat kaikki olevansa valmiita jopa kolminkertaistamaan Suomeen saapuvien maahanmuuttajien määrän – tällä kertaa sillä verukkeella, että Suomeen saataisiin lisää työikäistä väestöä.
Tuttuja taikasanoja ja hokemia työvoimapulasta
Sekä Andersson ja Marin lausuivat MTV:n puheenjohtajatentissä tuttuja taikasanoja ja hokemia työvoimapulasta sekä siitä, kuinka Suomessa ei muka ole tarpeeksi työntekijöitä.
– On olennaista, että maahanmuuton määrä kasvaa, Andersson sanoi, ja Marin komppasi:
– Talouskasvun suurin este on se, että meillä ei ole riittävästi työvoimaa. Keskeisiä asioita tilanteen korjaamiseksi ovat työperäinen ja opintoperäinen maahanmuutto.
Sekä Anderssonin että Marinin puheet olivat kuin saavillinen kylmää vettä kaikkien satojentuhansien suomalaisten työnhakijoiden ja vajaatyöllistettyjen niskaan. Myöskään kokoomuspomo Orpolta ei löytynyt myötätuntoa suomalaisille työttömille, vaan hän esitti samaa todellisuudesta irrallaan olevaa työvoimapulapuhetta.
– Me emme pärjää ilman työperäistä maahanmuuttoa. Suomessa on valtavasti työpaikkoja, julkisella puolella esimerkiksi hoivatyötä, joita töitä ei pystyttäisi tekemään ilman työperäistä maahanmuuttoa. Meiltä jää asioita hoitamatta, jos ei hyväksytä työperäistä maahanmuuttoa, Orpo julisti silmät kiiluen.
Myös Kepun Saarikko lausui tutut hokemat siitä, kuinka Suomessa on työvoimapula ja ”osaajia” tarvitaan ulkomailta.
Maahanmuutto ei ollut ratkaisu Ruotsissakaan
Mikäli Suomessa jo olevat työnhakijat eivät – jostain syystä – kelpaa suomalaisille yrityksille, mikään ei estä yrityksiä rekrytoimasta EU-alueelta, jossa on tarjolla satoja miljoonia työntekijöitä. Toistaiseksi ei ole tiedossa, miksi vain EU:n ulkopuolelta tulevat työntekijät olisivat ratkaisu väitettyyn työvoimapulaan.
Perussuomalaisten Riikka Purra huomauttikin, että EU:n ulkopuolelta saapuva, työperäiseksi sanottu maahanmuutto ei ole ratkaissut työvoiman saatavuuden ongelmia esimerkiksi Ruotsissa.
– Ruotsissa on työvoimapula täysin samoilla sektoreilla kuin Suomessakin on, vaikka Ruotsi on ottanut vastaan sekä humanitaarista että työperäistä maahanmuuttoa, erityisesti matalapalkkasektoreille.
Purra totesi, että tällä hetkellä työpaikoilla kaivattaisiin erityisesti ammatillisia osaajia.
– Perussuomalaisten mielestä osaajia löytyy myös tästä maasta, eikä työntekijöitä tarvitse hakea EU:n ulkopuolelta. Niin sanottu työvoimapula johtuu todellisuudessa siitä, että työn kannustimet ovat heikkoja. Työ ei siis ole tarpeeksi kannattavaa, etenkään kalliin asumisen alueilla.
Työn kannustimet kuntoon
Purra kehottikin kollegoitaan kiinnittämään huomiota palkansaajan ostovoiman parantamiseen ja työn kannustimien vahvistamiseen.
– Tämä on se asia, jolle meidän pitäisi nyt tehdä jotain. Julkisen talouden kannalta tai työmarkkinoiden toiminnan kannalta ei ole järkevää, että maahan tuodaan runsaasti lisää maahanmuuttajia. Suuri osa heistä päätyy sosiaaliturvan piiriin, koska työnteko ei ole kannattavaa, Purra sanoi.
Suomeen saapuu työperäistä maahanmuuttoa lähinnä matalapalkka-aloille, joiden alojen työntekijöistä ei ole pulaa tälläkään hetkellä. Maahanmuuttajat ovat yliedustettuina sosiaaliturvan vastaanottajien joukossa. Kela maksaa hieman yli kaksinkertaisen määrän etuuksia maahanmuuttajille verrattuna syntyperäisiin suomalaisiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työtoimapula vajaatyöllistetyt työn kannustimet ostovoima palkansaajat EU- ja ETA-maat hoitotyö humanitaarinen maahanmuutto vihervasemmisto työttömät suomalaiset Työperäinen maahanmuutto Annika Saarikko Julkinen talous Riikka Purra Sanna Marin Petteri Orpo Li Andersson Sosiaaliturva Ruotsi perussuomalaiset Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viisi tähteä: Ravintola-ala siirtää työvoimakustannuksia yhteiskunnalle – näköpiirissä rakenteellisen halpatyövoiman luominen

Poliisilta järkyttävä arvio ulkomaisen työvoiman hyväksikäytöstä – hallituksen maahanmuuttopolitiikka tukee ihmiskauppaa, riistoa ja ihmisoikeuksien polkemista

Kokoomuksen mielestä nyt on huutava työvoimapula – Leena Meri huomauttaa, että Suomessa on satoja tuhansia työttömiä työnhakijoita ja päälle vajaatyöllistetyt: ”Mitäs heille tehdään?”

Julkisen talouden korjaaminen maahanmuutolla ei ole ratkaisu

Petteri Orpo intoili halpatyövoimasta: ”Tuhansia ja tuhansia työperäisesti maahan tulevia” – Purra ihmetteli kokoomuspomon ylenkatsetta suomalaisia hoitajia kohtaan

SDP:n mukaan Suomessa on valtava pula kaupan kassoista, kokoomus toisi hoiva-alalle 200 000 maahanmuuttajaa – Purra: Hoitoalan ongelmia ei voi korjata ennen kuin palkka vastaa työn kuormittavuutta

Maahanmuuttajien alhainen järjestäytymisaste tuhoaa ay-liikkeen ja yleissitovuuden – Putkonen varoittaa: Työperäinen maahanmuutto uhkaa koko ay-liikkeen olemassaoloa

Suomessa yli 250 000 työtöntä työnhakijaa – Rantanen: Vanhojen puolueiden hokema työvoimapulasta tarkoittaa oikeasti halpatyövoimapulaa
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.