HBO Nordic -kanavalla esitettävä sarja kertaa tapahtumia Yhdysvaltain lähihistoriaa seuraten. Se nivoo tapahtumiin myös useita kiistanalaisia Ailesin päsmäröintejä liittyen kytköksiin kanavan hallinnon ja Valkoisen talon välillä – esimerkiksi väritettyjen uutisten julkaisu.

Tapahtumat alkavat vuodesta 1996, jolloin Roger Ailes siirtyi NBC:ltä mediamoguli Rupert Murdochin palkkaamana luotsaamaan uutta tv-kanavaa. Liikeidea oli selkeä. Tarvittiin uutiskanava, joka huomiosi myös sydänmaiden konservatiivisen kansan.

Tänä päivänä Fox News on noin 2,9 miljardia dollaria tuottava ja Yhdysvaltojen katsotuin kaapelikanava. Sen emoyhtiö 21st Century Fox.

Nyt jo edesmenneenä Ailesina (1940–2017) nähdään näyttelijä Russel Crowe, jonka roolisuoritus tuo sarjaan jo sinällään runsaasti väkevää karismaa. Crowen vanhentunut ja pöhöttynyt ulkomuoto sen sijaan saattaa säikäyttää näyttelijän fanin. Itse en alussa tunnistanut häntä Ailesin hahmosta.

Republikaanien spin-doctor

Ailes oli voimakas poliittinen vaikuttaja. Ennen televisiouraansa hän toimi republikaanipresidenttien Richard Nixonin, Ronald Reaganin ja George H.W. Bushin (vanhempi Bush) sekä New Yorkin pormestari Rudy Giulianin ensimmäisen vaalikampanjan mediakonsulttina.

Erottuaan Foxin toimitusjohtajan tehtävistä hän toimi jonkin aikaa Donald Trumpin vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan neuvonantajana, auttaen Trumpia valmistautumaan vaaliväittelyihin.

Seksiaddiktio päätti ehkä vuosikymmenien uran

Ailesin vuonna 2016 Fox-kanavalta tapahtuneen eroamisen taustalla olivat mahdollisesti syytökset, joiden mukaan Ailes olisi ahdistellut lukuisia naispuolisia alaisiaan kymmenien vuosien ajan.

The Loudest Voice ei tosiaan säästele katsojaa seksuaaliselta väkivallalta. Koko tarinan ajan Ailesin seksiaddiktio näytetään puistattavien yksityiskohtien avulla.

Sarjassa kuvataan esimerkiksi suositun Fox & Friends -ohjelman juontajan, entisen Miss American, Gretchen Carlsoniin kohdistuvaa häirintää. Carlson nosti Ailesia vastaan syytteen seksuaalisesta häirinnästä. Carlsonin mukaan Ailes alensi hänet alempiin työtehtäviin ja antoi hänelle potkut, koska Carlson oli kieltäytynyt seksistä Ailesin kanssa.

Bob Woodwardin teos ehkä taustalla

Syyskuun 11. päivän kohtauksissa on todennäköisesti pohjalla Bob Woodwardin kirja (Bush at War), joka kertoo, että Ailes olisi kutsuttu konsultointiin Presidentti Bushin luo Valkoiseen taloon.

Samaa päivää kuvaavan jakson aikana tulee esiin myös Foxin tyyli, joka poikkeaa muista. Jakso esittää, että Fox olisi ollut ensimmäinen uutiskanava, joka olisi näyttänyt kaksoistorneista tapahtuneet kuolemanhypyt.

Sarja pitää katsojan muutamaa heikompaa jaksoa lukuunottamatta tiiviisti otteessaan ja sitä voi suositella niin uutisnälkäiselle kuin draamaa kuluttavalle sarjaseuraajalle.

Heli-Maria Wiik