Britannian entinen ulkoministeri Boris Johnson nostatti mediakohun viikko sitten puolustaessaan naisten oikeutta olla käyttämättä kasvot peittäviä huntuja ja kaapuja. Toisaalta Johnson piti myös vääränä Tanskan päätöstä kieltää kasvohuivit lailla. Mr Beanin hupaisasta roolihahmosta tunnettu Rowan Atkinson asettui tukemaan Johnsonia.

Daily Telegraph -lehden kolumnissaan Johnson kirjoitti, että parlamentin jäsenenä hän odottaa naisten paljastavan kasvonsa hänelle puhuessaan, ja esitti, että koulujen ja yliopistojen tulisi toimia samoin, mikäli opiskelijat ”tulevat paikalle näyttäen pankkirosvoilta”.

– Jos sanotte minulle, että burka sortaa naisia, minä olen samaa mieltä, Boris Johnson kirjoitti.

Hän lisäsi myös, että kasvojen peittämiseen ei löydy perustetta myöskään koraanista.

Varsinainen kohu nousi Johnsonin käyttämästä postilaatikkovertauksesta.

– Sanoisin jopa, että on täysin naurettavaa, että ihmiset itse päättäisivät kulkea kaduilla postilaatikon näköisinä.

Johnsonin käyttämä postilaatikkovertaus on sikäli väärä, että Britanniassa postilaatikot ovat useimmiten punaisia. Vertauksesta nousi kuitenkin ankara somekohu: Johnsonin eroa vaadittiin ja hänen katsottiin syyllistyneen islamofobiaan ja rasismiin.

Poliisin mukaan Boris Johnson ei ole kirjoituksellaan syyllistynyt viharikokseen, mutta konservatiivipuolue on käynnistänyt sisäisen tutkinnan hän toiminnastaan. Johnsonin epäillään rikkoneen puolueen sääntöjä, jotka vaativat luottamustehtäviin valittuja konservatiiveja käyttäytymään tavalla, joka edistää suvaitsevaisuutta.

Komiikan mestari: ”Se oli oikein hyvä vitsi”

Boris Johnson on saanut puolustajan hieman yllättävältä taholta. Muun muassa Mr. Bean -roolistaan tunnettu brittikomiikan suuri nimi Rowan Atkinson nousi puolustamaan Johnsonia sanoen, että hänen mielestään vitsi postilaatikkoa muistuttavista burkan käyttäjistä on itse asiassa oikein hyvä.

Atkinson kertoo tehneensä itse pilaa eri uskonnoista koko uransa ajan.

– Kaikki uskontoon liittyvät vitsit loukkaavat jotakuta, joten niitä on turha pyydellä anteeksi, Atkinson sanoi.

– Vitsiä kannattaa pyydellä anteeksi vain silloin, jos vitsi oli huono. Siksi tässä tapauksessa anteeksipyyntöä ei tarvita, Atkinson lisäsi.

Brexitin vankkana kannattajana tunnettu Boris Johnson erosi ulkoministerin tehtävästä heinäkuun alussa. Erokirjeessään hän kertoo pettyneensä siihen, että pääministeri Theresa May ei ole riittävän pontevasti ajanut Britannian etua Brexit-neuvotteluissa.

SUOMEN UUTISET