Yhdysvalloissa asuva talousmatemaatikko Nassim Nicholas Taleb tunnetaan parhaiten kirjastaan Musta joutsen, joka käsittelee sitä, miten erittäin epätodennäköiset asiat voivat muuttaa maailmaa valtavasti. Vuonna 2007 julkaistussa kirjassa Taleb varoitti tulossa olleesta pankkikriisistä etukäteen. Nyt Taleb on kirjoittanut sarjan maahanmuuttoon liittyviä twiittejä, jotka ovat herättäneet laajaa keskustelua. Hän ottaa voimakkaasti kantaa avoimia rajoja vastaan.

Talousmatemaatikko kaipaa maahanmuuttoon hallittua symmetriaa.

– Intellektuaalit eivät ymmärrä maahanmuuton yhteydessä symmetrian eettistä käsitettä, Taleb kirjoittaa.

Talebin mukaan avoimet rajat toimivat vain, jos yhtä monta ihmistä Euroopasta ja USA:sta haluaa muuttaa Afrikkaan tai latinalaiseen Amerikkaan kuin sieltä haluaa tulla Eurooppaan ja USA:han.

– Hallitsemattomalla maahanmuutolla on kaikki valloituksen ominaisuudet, Taleb jatkaa.

Varoittaa libanonisoitumisesta

Libanonilaissyntyinen Taleb varoittaa länsimaita Libanonin kohtalosta.

– Kristittynä libanonilaisena näin, miten palestiinalaisten hallitsematon, painajaismainen maahanmuutto aiheutti sisällissodan.

Taleb kertoo viettävänsä yhä osan ajastaan Libanonissa ja nähneensä myös syyrialaisten maahanmuuton vaikutukset.

– Minä halveksin näitä hyvesignaloivia avointen rajojen imbesillejä, Taleb kirjoittaa.

Hyvesignaloinnilla (engl. ”virtue signaling”) viitataan siihen, että joku pyrkii esittämään ”hyvää ihmistä” kannattamalla yleisesti hyviksi koettuja asioita tai aatteita.

Aiempien valloitusten vääryyksiä ei voi enää korjata

Eräs usein toistuva argumentti maahanmuuttokeskustelussa on se, että kansainvaelluksia ja valloitusretkiä on tapahtunut ennenkin ihmiskunnan historiassa. Taleb haluaa korostaa, että menneitä vääryyksiä on mahdoton korjata. Amerikan löytöretkiä tai pronssikautisia kansainvaelluksia ei voida enää peruuttaa, joten Talebin mukaan on turha vängätä siitä, kuka teki mitä joskus sata vuotta sitten.

– Nykyaikaisia moraalikäsityksiä ei voida siirtää menneisyyteen ja tuomita menneisyyden ihmisiä niiden perusteella, Taleb sanoo.

Esimerkkinä hän mainitsee, että jos Kolumbuksen löytöretkeä pidetään vääryytenä, meidän on myös vaadittava azteekit tilille siitä, että he valloittivat ja alistivat heikompia naapuriheimojaan.

SUOMEN UUTISET

Tagit